2018 május 22., kedd
Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter. MTI/EPA/Christian Bruna

Osztrák belügyminiszter: le kell zárni a Földközi-tengeri migrációs útvonalat

Share

Le kell zárni az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az Európai Unió területére vezető migrációs útvonalat – sürgette az osztrák belügyminiszter egy szerdai német lapinterjúban.

Wolfgang Sobotka a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap hírportálján idézett interjúban kiemelte, hogy az észak-afrikai partokról induló emberek kimentése a tengerből nem jelentheti azt, hogy “Európába szóló jegyet” kapnak, mert így a szervezett embercsempész bandák a hajótöröttek kimentésére hivatkozva továbbra is arra biztathatják az embereket, hogy gazdasági okokból meneküljenek el az EU-ba.

Az osztrák belügyminiszter jelezte, hogy szükség esetén kész lezárni az Ausztria és Olaszország közötti legfőbb határátkelőt, a Brenner-hágót. Mint mondta, egyelőre nehéz megbecsülni, hogy miként alakulhat az Olaszországban partot érő és észak felé igyekvő menekültek száma, de az osztrák hatóságok szoros kapcsolatban vannak az olasz partnerekkel, hogy minden eshetőségre reagálhassanak.

Amennyiben felerősödik a menekülthullám, az osztrák oldalon “órák alatt be lehet indítani a határigazgatást” – fogalmazott Wolfgang Sobotka.

A jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája a közös európai megoldásnak, amely az uniós külső határok hatékony védelmén alapul, és feltétlenül el kell kerülni, hogy 2015 után ismét menekültek tízezrei áramoljanak át ellenőrizetlenül a határokon. “Ez nem fordulhat elő megint, kész, pont”.

“Egységes Európaként képesnek kell lennünk arra, hogy mi döntsük el, ki jöhet hozzánk és ki az, aki üldöztetés hiányában nem kaphat menedékjogot” az EU-ban – mondta az osztrák belügyminiszter.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Válság válság hátán

Az ellenzéki pártok a DK-t leszámítva tartalmi kérdések helyett újból a belső konfliktusokra koncentrálnak – …

2 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Mi történt az osztrákokkal? Egy, másfél évvel ezelőtt miért üldözték Orbán Viktort, aki már akkor is ezt mondta? Mi változott azóta? Érthetetlen dolgok ezek. Meddig mehet ez még mindig így? Miért nem lehet gátat szabni Sorosnak és Merkelnek? Meddig akarja nyugat teljesen tönkretenni az európai értékeket? Miért nem lehet azt mondani, hogy eddig és ne tovább! Jó lenne, ha kaphatnék választ ezekre a kérdésekre. Nehéz dolog, mert én csak magyarúl értek, tehát se angolul, se németűl, se spaqnyolul, se franciáúl nem tudná ezt nekem elmondani senki. Pedig szívesen meghallgatnám, legfeljebb megfizetnék egy tolmácsot, hátha nekem tetszően válaszolna a kérdéseimre. JÓ LENNE!

  2. Dékány Ilona

    VIVÁT ! Sobotka ! Végre újra egy értelmes nyilatkozat a “sógoréktól” !DE: Ez csupán egy nyilatkozat . Mikor történik végre valami? Teljesen egyet értek az előttem szólóval . MEDDIG kell várni , hogy egységesen elfogadják az Orbán Viktor által évek óta követelt , a nemzetek önállóságát biztosító–biztonságos megoldást ???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.