2018 július 16., hétfő
Határátkelő (Fotó: MTBIKER)

Palóc Határkereszt, a magyarság összetartozásának jelképe

Share

A kalondai székhelyű Pro Kalondiensis Polgári Társulás szervezésében kerül sor május 29-én 17 órai kezdettel a Kalonda–Ipolytarnóc határátkelőhelynél a Palóc Határkereszt felállítására és az azt övező ünnepségre.

Az esemény célja, hogy a történelmi Nógrád több mint 50 településének magyar polgármesterei, magyar önkormányzati képviselői, civil egyesületei az Ipoly és a Dobroda völgyéből közösen állítsanak egy olyan kettős keresztet, amelyet együttesen ácsolnak olyan módon, hogy áprilisban és májusban a Pro Kalondiensis felkérésére mindegyik településből összegyűjtenek egy-egy darab olyan faanyagot, amely egy régi épületből, kerítésből, egyebekből maradt meg, és ezért története, lelke van.

„Ezekből a gerendákból, deszkákból, faanyagból állítjuk össze a keresztet a határon, pár méterre attól a ponttól, ahonnan valakik, valamikor határfolyóvá tették a „hajózhatónak” minősített Ipoly folyót” -tudtuk meg Papp Sándortól, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnökétől.

A rendezvény fővédnöke Menyhárt József, a felvidéki magyarok pártjának, a Magyar Közösség Pártjának az elnöke, védnökök Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlése elnöke és Csúsz Péter, Besztercebánya megye elnöki megbízottja.

„A rendezvény küldetése, hogy egy regionális rendezvénnyel üzenjük a térség magyarságának az összetartozásunk erejét és az abban rejlő jövőbeni lehetőségeinket, miszerint ha közösen, folyamatosan egy koordinált erőt demonstrálunk, azzal egy állandó helyzetet teremtve a mindenkori közéletben, irányíthatjuk a közös jövőnket is. Arra kérünk mindenkit, hogy hozzon magával egy szalagot, amelyet majd felköthet a Palóc Határkeresztre, amely ezek után naponta üzen az arra haladóknak arról, hogy a történelem nem ért véget és nekünk jogunk, sőt kötelességünk azt alakítani, itt, Nógrádban, az Ipoly völgyében is”

-mondta Papp Sándor. A rendezvényre minden jó palócot várnak a jelenlegi határ mindkét oldaláról. További részletek a rendezvény közösségi hálón található eseményében olvashatók.

felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közösen tüntettek az erdélyi terrorper elítéltjeiért magyar pártok és civilek

Több százan gyűltek össze erdélyi magyar pártok és civil szervezetek hívására csütörtökön Kézdivásárhely főterén, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.