2019 május 25., szombat
Határátkelő (Fotó: MTBIKER)

Palóc Határkereszt, a magyarság összetartozásának jelképe

Share

A kalondai székhelyű Pro Kalondiensis Polgári Társulás szervezésében kerül sor május 29-én 17 órai kezdettel a Kalonda–Ipolytarnóc határátkelőhelynél a Palóc Határkereszt felállítására és az azt övező ünnepségre.

Az esemény célja, hogy a történelmi Nógrád több mint 50 településének magyar polgármesterei, magyar önkormányzati képviselői, civil egyesületei az Ipoly és a Dobroda völgyéből közösen állítsanak egy olyan kettős keresztet, amelyet együttesen ácsolnak olyan módon, hogy áprilisban és májusban a Pro Kalondiensis felkérésére mindegyik településből összegyűjtenek egy-egy darab olyan faanyagot, amely egy régi épületből, kerítésből, egyebekből maradt meg, és ezért története, lelke van.

„Ezekből a gerendákból, deszkákból, faanyagból állítjuk össze a keresztet a határon, pár méterre attól a ponttól, ahonnan valakik, valamikor határfolyóvá tették a „hajózhatónak” minősített Ipoly folyót” -tudtuk meg Papp Sándortól, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnökétől.

A rendezvény fővédnöke Menyhárt József, a felvidéki magyarok pártjának, a Magyar Közösség Pártjának az elnöke, védnökök Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlése elnöke és Csúsz Péter, Besztercebánya megye elnöki megbízottja.

„A rendezvény küldetése, hogy egy regionális rendezvénnyel üzenjük a térség magyarságának az összetartozásunk erejét és az abban rejlő jövőbeni lehetőségeinket, miszerint ha közösen, folyamatosan egy koordinált erőt demonstrálunk, azzal egy állandó helyzetet teremtve a mindenkori közéletben, irányíthatjuk a közös jövőnket is. Arra kérünk mindenkit, hogy hozzon magával egy szalagot, amelyet majd felköthet a Palóc Határkeresztre, amely ezek után naponta üzen az arra haladóknak arról, hogy a történelem nem ért véget és nekünk jogunk, sőt kötelességünk azt alakítani, itt, Nógrádban, az Ipoly völgyében is”

-mondta Papp Sándor. A rendezvényre minden jó palócot várnak a jelenlegi határ mindkét oldaláról. További részletek a rendezvény közösségi hálón található eseményében olvashatók.

felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.