2020 október 26., hétfő
III. Palóc Világtalálkozó - Fotó: Magyar Nemzet / Tóth Tibor
III. Palóc Világtalálkozó - Fotó: Magyar Nemzet / Tóth Tibor

Palóc Világtalálkozót rendeznek péntektől Bátonyterenyén

Share

A kettészelt Palócföld hagyományait, kulturális kincseit és közös értékeit mutatja be a III. Palóc Világtalálkozó, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek meg a Nógrád megyei Bátonyterenyén.

 

III. Palóc Világtalálkozó - Fotó: Magyar Nemzet / Tóth TiborKovács László, a szervező Tar Lőrinc Baráti Kör elnöke elmondta, hogy sok ezer embert várnak a Gyürky-Solymossy-kastélyba a palócok nagy közös rendezvényére, amelyen a világnak is meg akarják mutatni Palócföldet, és a fiatalokkal is meg akarják ismertetni nagyszüleik, dédszüleik színes, hagyományokban gazdag életét, mindennapjait.

 

A pénteki nyitónapon szó lesz a palóc regevilágról és történelemről, kortárs palóc költők és írók tartanak könyvbemutatót. Előadást tart a rendezvényen Papp Lajos, Varga Tibor és Mónus József, Hazajáró közönségtalálkozót szerveznek Jakab Sándorral, a III. Palóc Világtalálkozó védnökével. Levetítik Durai Miklós filmjét a palócokról, és pénteken kötik meg a palócföldi önkormányzati szövetséget is.

 

Szombaton és vasárnap palóc alkotók mutatkoznak be a világtalálkozón, tart a palóc ízek gasztronómiai fesztiválja, megrendezik a népdal- és népmesemondó verseny döntőjét, és bemutatják a palóc lakodalmast.

 

A fesztivál ideje alatt 82 településről hat táncegyüttes, nyolc népi zenekar, 26 egyéni előadó és 43 kórus lép fel Bátonyterenyén. Vasárnap ökumenikus istentisztelettel kezdődik, és gálaműsorral zárul a program.

 

Kovács László elmondta, hogy a palócok földjén a Felvidéket, Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezen felül a délvidéki, Szerbiához tartozó Kupuszina települést, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

 

A III. Világtalálkozót Bátonyterenye önkormányzatával és civil szervezetekkel szervezi a tari székhelyű Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.