2017 december 11., hétfő
Forrás: ujszo.com

Pályázat a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából

Share

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából.

A szervezet közlése szerint a felhívás célja, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba – önálló alkotó- vagy kutatómunkával – a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített, több mint százezer magyar ember sorsával.

Pályázni irodalmi művel – vers, vagy próza -, történelmi esszével, tanulmánnyal, interjúval, rövidfilmmel illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával lehet március 20-ig.

Az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

“Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak. Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat” – olvasható a határozatban.

Az idei emléknapnak különös aktualitást ad a kerek 70. évforduló – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben, jelezve: az eredményhirdetést és díjátadást a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén, április 12-én, az Országgyűlés felsőházi termében tartják.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Esterházy erkölcsi hagyatékának üzenete, hogy az elveszettnek tűnő ügyért is érdemes küzdeni

Esterházy János erkölcsi hagyatékának egyik fontos üzenete, hogy az elveszettnek tűnő ügyekért is érdemes küzdeni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.