2018 február 18., vasárnap
Forrás: ujszo.com

Pályázat a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából

Share

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából.

A szervezet közlése szerint a felhívás célja, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba – önálló alkotó- vagy kutatómunkával – a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített, több mint százezer magyar ember sorsával.

Pályázni irodalmi művel – vers, vagy próza -, történelmi esszével, tanulmánnyal, interjúval, rövidfilmmel illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával lehet március 20-ig.

Az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

“Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak. Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat” – olvasható a határozatban.

Az idei emléknapnak különös aktualitást ad a kerek 70. évforduló – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben, jelezve: az eredményhirdetést és díjátadást a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén, április 12-én, az Országgyűlés felsőházi termében tartják.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Hűséggel a „hazához”? Erdélyi magyarok 1940 után

Az 1940 őszén meghozott második bécsi döntés kettéosztotta az addig egységes erdélyi magyar lakosságot. Míg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.