2019 szeptember 18., szerda

A pillancs és a szellemek

Share

A falra akasztott pillancs fénye imbolygó árnyakat varázsolt a falra, a látszó gerendák árnyékai hullámzottak a plafonban. A gyermekek ujjaikkal árnyékokat idéztek , ugató kutyát, lófejet és denevért utánoztak. Komaasszony is bent van, nevet a játékon, igazi szép csendes este van.

Egy sóhajtás vagy mi volt, alig hallani, és nem is látnak semmit, mert csak a lámpabél parazsa világit.

– Ne csapkodd, az ajtót – dörren az ember csak úgy megszokásból, hisz a huzat esment elfújta a pillancsot.

– Csapkodja a fene hisz nem is mozdultam, a fejedbe, ott van a huzat.

Lámpa újragyújtva, frissen imbolyog a fénye, de éppen csak a szobát körbeérte és sötétet pillantott.

– Az ántitagadóját mi történik, csukjátok be az ajtót, ablakot, ne is mozduljatok, asszony te ne is szuszogj!

Friss fény világít a szobában, az asszony a száját is szorítja, de életét a szellem a fulladástól megóvja, mert ismét setét van a szobában. Szentelt gyertyát elé vettek, annak fénye ragyog, a szellemmel versenyzik és fél perc alatt győz, mert a lámpa fénye libben egyet és kialszik. A gyertya fénye a nyerő, szentelve van ereje szellemet legyőző. Gyermekek futtatva a szomszédba, csodát látni jöjjenek, és imádsággal szellemet kergessenek.

Érkeznek is hisz baj van, szellem a házban, igazi nagy baj. Körbe leülnek a szoba másik felébe távol a fénytől, hogy lefújni ne tudják. Ajtó becsukva, függönyök elhúzva, ima is csak csendes, hogy a lámpa fényét ne zavarja. Az ammenig mikor elértek, a lámpának is annyi, csak füstje kacskaringózott a plafonig.

Új ima elkezdve, de a szellem is figyel az ammennél, megint sötétet teremt.

– Végy elő pálinkát erre erősítés kell!

Kocognak a poharak a tálcán, asztalra kell tenni, ne lássák ennyien a ház urát remegni. Emelik poharuk, de mire leért volna, kinn is oly sötét volt, mint lenn a gyomorban. Erős ez a szellem. Még erősítés kell, elő az imakönyvet, rózsafüzért, de mire kirakták csak úgy, huss és csak a rózsafüzér fénye foszforeszkál.

Kupaktanács, hogy mit tegyenek, ablakot, ajtót, cuglikat még egyszer leellenőriznek, de a pillancs csak pislog egyet és csak sötétet sugároz. Papot, szenteltvizet is emlegetnek, a szobát körbejárják, de erre nincs megoldás. Próbából egy ammen elhangzik. Nem süket a szellem, a fény kialszik.

Szentelt gyertya lángjával gyújtják újra, de ereje ismét csak egy próba ammenig bírja. Senki sem szól semmit, ez az új parancs. Ismét a fal mellé leülnek, alig szuszognak, mint a tűzimádók, csak a lángra figyelnek. Valaki az ammenre gondolt, elég ez a szellemnek, és csak a gyertya fénye világított.

Általjött a legény a szomszédból egy kis vizitre, de szóhoz sem jut, egymást túlharsogva mesélnek neki a szellemről. Így kell ezt ne! Kiveszi, bicskáját, keresztet rajzol az ajtófélfára, majd jól belevágja. Pengve remeg a penge, de még mindig fényben. Ámmen! Jó hangosan jött a próba, de még mindig látszik a bicska árnyéka.

Igyál erre fiam, jó hogy általjöttél, most az egyszer nem bánnám, ha haza se mennél. Mosolyog a legény kétszeresen örvend. Örvend a tudásának, s a marasztalásnak. Áldja mesterét, ki mérni tanította, mert pontosan a lámpa helyét kimérni kívülről hála neki tudta. Kis lyukat kellett fúrjon csak a gerendába, a pálinkafőző rézcsövét a lyukra pászítva csak ammenre kellet várni, és jó nagyokat fújni. Szellemet idézett és űzött, sőt a lányos házba marasztalást kapott. Igazán megérte fúrni, faragni, még azt sem felejtette el, hogy a falban is a lyukat be kell dugni. Neki igazán egy szép estéje volt.

U.i. Ez a történet elődeim tette, én csak leírtam, hogy ne menjen feledésbe. Az utóirat utóirata talán, csak igazolni akarom, hogy rosszaságom örököltem rokoni ágon.

 

Lukács Géza

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Lukács Géza

Legfrissebb bejegyzések Lukács Géza (összes bejegyzés)

Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.