2018 december 14., péntek
Forrás: denesotto.hu

Pók Katalin: Szólásszabadság pedig nincs

Share

Igen meglepő, de cseppet sem mulatságos, hogy David Kostelancik ideiglenes U.S. nagyköveti ügyvivő, a balliberális újságírókkal (MÚOSZ) és az RTL egyik hasonló szellemiségű riporterével folytatott „objektív” eszmecserét a magyar sajtószabadságról. Beszédében szokásos retorikát használva mondta ugyanazt, mint elődje, Goodfriend. A nagyköveti ügyvivő a MÚOSZ meghívására vett részt az eszmecserén és ismét nagyvilágba futott a hír az „objektív” média jóvoltából, miszerint Magyarországon nincs sem sajtó-, sem szólásszabadság. De mit látunk?

Ezek ugyanazok!

Ahogy magyar vendéglátóiról is elmondható, ezek ugyanazok. Sőt, az ugyanazok gyerekei és unokái teszik fel azonnal a Twitterre angolul az ügyvivő elmarasztaló beszédét. Még meg sem száradt a tinta a troll-cikkek íróinak asztalán a függetlennek beállított sajtóban. Még el sem hangzott a balliberális vs. amerikai disputa, már ott van, ékes angolsággal olvasható az online felületen, hogy itt nincs sajtószabadság és demokrácia, hiszen Amerika is megmondta. Egyes NGO-k képviselőit azért fizetik, hogy angol nyelven kiáltsák világgá a mérvadó liberális Nyugat számára, mi történik a magyar ugaron.

Ezek persze hogy ugyanazok!

Az amerikai ügyvivőt invitáló MÚOSZ vezetőségi tagjai nagyrészt a korábbi Népszabadságnál írták „független” és „objektív” cikkeiket. Most éppen ilyen „független” és „objektív” módon tájékoztatták a Trump-kormány küldöttét. Annak a Trump-nak a képviselőjét, aki maga is napi küzdelmet folytat a fake news-zal, a liberális ellenzék hamis tájékoztatásával szemben. Egy cipőben járunk. Mégis megtörténik ugyanaz, ugyanazokkal és ugyanúgy.

Az ügyvivő nem győzött hálálkodni, amiért ilyen nagyszerű emberekkel, a szabad sajtó élharcosaival találkozhat. Külön köszöntötte a „független” és „objektív” RTL vezető riporterét, aki mellette foglalt helyet az asztalfőn, és megosztotta vele „pártatlan” szakértelmét.

Mindezzel az a hazugság lett törvényesítve, amely szerint létezik „független”, a kormány által elnyomott sajtó és ő éppen velük vállvetve vívja ki a sajtószabadságot. Amit az ellenzéki sajtó képviselőitől hallhatott, az most, mint „objektív” igazság lett világgá kürtölve, az USA megrovásával egyetemben.

Sajnálatát és megbecsülését fejezte ki, amiért a „független” újságírók ilyen nehéz időkben is tovább dolgoznak azért, hogy az igazságot kikutassák, és szabad, független sajtót biztosítsanak. Persze az egyetlen emberen, az ügyvivőn kívül mindenki tudta, hogy a rendezvényen nem független újságírók jelentek meg. Csak épp úgy tettek, mintha így lett volna. Bár talán maga az ügyvivő is tudhatta, hiszen ő is ugyanaz – nem volt ez más, mint ugyanazok gyűlése, ugyanazzal.

De vajon mit szól ehhez Trump?

Az amerikai elnök is ugyanazokkal küzd otthon. És ugyanazok a leghangosabbak ott is, mint nálunk; apró, töredezett pártok nagyra hízott sajtósai. Mindannyian mikrofonnal járnak, így hamis hangjuk itthon és külföldön is sok emberhez ér el. Mégis azt mantrázzák, nincs sajtószabadság, csak elnyomás, csak maradék. A még megmaradt. A még független. De meddig? Igen, meddig tűrjük? Állandó és folyamatos a rágalmazás, az állam vezetőinek kigúnyolása, az ellenük történő uszítás. De nem jön a fekete autó… nem baj, ők akkor is azt kiabálják: itt nincs szabadság, totalitárius társadalom van és korlátozzák a sajtószabadságot! Vajon hogyan tehetnék meg mindezt, ha valóban így lenne? Ez a politikai paródia!

Azt mantrázzák, ideológiai elnyomás és diktatúra van. De nem jön a fekete autó… orbáni bűnszervezettel vádolnak, maffiaállammal rágalmaznak. És nem jön a fekete autó… Lefasisztáznak. A kereszténységet a fasizmussal azonosítják, ezért leköpködnek. De csak nem jön az a fekete kocsi.

Kostelancik azt mondta: „nagyra értékeljük a jogállamiságot és védelmezzük a jogot a sajtó, a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságához.” Miért mondta ezt? Mert tudvalévő, hogy nálunk nincs se jogállamiság, se szabad sajtó. Ezt így tanulta a volt Népszabadság „független” és „objektív” zsurnalisztáitól.

Utalt kollégáira, az előző kormányok képviselőire, akik az elmúlt években számos alkalommal felszólaltak a sajtószabadság témakörében, a Magyarországon mutatkozó negatív tendenciák kapcsán. Sajnálatos módon, ezek a negatív tendenciák folytatódnak – mondta az ügyvivő.

Igen, tudunk róla, hogy a liberális demokráciaexport amerikai képviselői hogyan viszonyultak a nemzeti, jobboldali kormányhoz. Természetesen csak e jobboldali, nem liberális kormánnyal van baj. Az nem volt probléma, amikor a szocialista és balliberális kormányok uralták a médiapiacot. Vajon mikor értik meg külföldön, hogy minden baloldali kézben összpontosult a rendszerváltás óta? Vagy nem is akarják megérteni? Pedig a vagyon éppúgy ott összpontosult, ahogy a média. Az nem szúrta a Nyugat szemét, amikor a volt szocialisták gazdagodtak a rendszerváltás után és uralták a sajtót? Most, a jobboldali kormánynak sikerült egyenlíteni, és ez fáj nekik. Ezt nevezik „maffiaállamnak” és antidemokratikusnak, illetve a szólásszabadság eltiprásának.

Bár még mindig hangosabb a baloldal, mégis azt kiabálják, egyoldalú tájékoztatás van, az igazmondó juhász nem jut a nyáj közelébe. Az a buta vidék nem is hall mást, csak a kormány zenéjét és úgy táncol, ahogy ő fütyül. És az amerikai barátunk elhiszi ezt. Azt gondolhatja, ott még nyereg alatt puhítják a húst, vidéken se internet, se tévé, se újság. Internet helyett gémeskutak hálózzák be a vidéket és se ATV, se HírTv, se RTL Klub, csak a trágyalé folyik a csatornákon, a falusi utcákban.  Oda nem jut el a HVG, ahogy a Népszava sem.

Igen, a jobboldali kormány küzd, már nem hagyja magát elnyomni a baloldali média által. Immár neki is vannak médiái; de talán nem így szokás egy demokráciában?

Végül az ügyvivő szólt egy, a közelmúltban történt riasztó fejleményről. Egyes, a kormányhoz szorosan kötődő médiumok listát jelentettek meg olyan újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve. Ez veszélyes gyakorlat az újságírók és a szabad, független újságírás szempontjából is – mondta a baloldal embere.

Rossz volt a tájékoztatás. Ők nem újságírók voltak, hanem anarchista baloldali zavarkeltők.

Végül örömmel jelentette be, hogy akadnak még független, ellenzéki médiumok és ez jó dolog, ám számuk egyre fogy – igen. Baloldal, fake news, mantra.

Kíváncsiak lennénk, vajon melyek a független médiumok? Csak mert azt látjuk, hogy ugyanazok írják, ugyanazt.

A fejlett nyugati országok még fejlettebb liberális demokráciáiban, a legfejlettebb sajtószabadság nevében, fizetett alkalmazottak törlik a kommentekből, véleménycikkekből a politikailag nem korrekt beszédet, már több mint egy évtizede. A tények és a valóság leírását gyűlöletbeszédnek hazudják és eltávolítják a sajtóból.  Például politikailag korrekt az azonos neműek házassága, vagy a migráns beáramlás pozitív beállítása. Ennek ellenkezőjét homofóbnak és rasszizmusnak bélyegzik, így tartják kontroll alatt az újságokat és a kommenteket. Nem az kap büntetést, aki trágár kifejezéseket használ, vagy életveszélyesen fenyegetőzik, hanem az, aki nem neoliberális módon gondolkodik.

Ez volna a sajtószabadság? Köszönjük, nem kérünk belőle!

Szerző: Pók Katalin

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Nagy Ervin: Párhuzamos politikai valóságok

Egyre inkább mélyülni látszik a szakadék Európa legfőbb szellemi törésvonala mentén. A felvilágosodás individualizmusa – …

3 hozzászólás

 1. HORVATH LAJOS TORONTO CANADA

  Rendkivüli érdeklödéssel olvastam katalin tárgyilagos irását, bámultam hozzáértését és tájékozottságát!
  De kb. egy tucat idegen szavat találtam cikkében, mikor megfelelö magyar szavak is léteznek még Mo.-on!

  Usai politikusoknak nincs joguk még beszélni sem a sajto szabadságrol,mikor csak két pártot engedélyezik az usa uralkodo osztálya! Legutobbi usai választásnál a többi pártokat még nem is engedték megszolalni, ezt mind elhallgatta az usai media!

  Még rendöri erőszakot is igénbe vetttek a többi pártok eltávolitására!

  MEDIA TERROR FOLYIK USA-BAN A MÁS PÁRTOK ELLEN…..ELHALLGATÁS!
  Lakosság megvetése olyan magas foku ezen választási cirkusz ellen,hogy a lakosság fele el sem megy szavazni!

  CSAK A TÖBBSZÖRÖS MILLIOMOSOK TUDJÁK MEGENGEDNI MAGUKNAK A HATALMAS MILLIÁRDOS KÖLTSÉGEKET!

  ITT KANADÁBAN LEGALÁBB 3 PÁRTUNK VAN, BÁR ITT IS A JELENEGI LIBERALIS KORMÁNYBAN SOK A MILLIOMOS, AKIK ELREJTIK SZIGETEKEN VAGYONUKAT AZ ADOZÁS MIATT!
  MÉG A PÉNZÜGY MINISZTER, SŐT A KIRLYNÖNK ERZSÉBET IS BENNE VAN AZ ADÓCSALÁSBAN, AMIT A MEDIA HOZOTT NYILVÁNOSSÁGRA!

 2. HeroesNeverDie

  Nagyon jó cikk ismét, annak dacára, hogy a lényeget kissé másképpen látom: Kostelancik definitív nem egy naív valaki és véleménye híven tükrözi a Clinton-Kerry duett által 8 évig vezetett amerikai külügy-minisztérium (demokrata) álláspontját.

  Trump sajnos még mindig személyzeti problémákkal küszködik és mindeddig nem volt képes kicseréltetni saját, megbízható, új munkatársakra több, kulcspozicíókban agitáló, az Obama-ideológiát folytató alkalmazottakat.

  • Köszönöm reagálást. Szerintem nincs nézetkülönbség közöttünk, én is pont így gondolom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.