2021 február 27., szombat
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Politico: Orbán sokak tiltakozása dacára megszilárdította a helyét az EPP-ben

Share

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy sok néppárti politikusnak annyira elege lett mára „az illiberális demokrácia keresztapjának” számító Orbánból az EU-ellenes retorikája és a jogállamisági aggályok miatt, hogy ki akarják zárni a Fideszt a pártcsaládból, ehhez azonban nincs meg a kellő támogatottságuk.

Az EPP vezetésének szüksége van a magyar kormánypártra, hogy a jövő évi választás után is biztosan ők alkothassák a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben – mutatott rá a szerző, aki szerint a Fidesz kizárásával nem csak a képviselőcsoport 11 tagját veszítenék el, hanem akár kilenc másik, velük együttműködő kárpát-medencei magyar képviselőt is. A választás nyomán ráadásul várhatóan nőni fog a fideszes képviselők aránya a támogatottságának visszaesésére készülő EPP-n belül.

Mint írták, Orbánnak nem áll szándékában távozni, ugyanis úgy látja, hogy az EPP álláspontja több területen, például a migráció kérdésében is elmozdult az általa követett irányba, a néppárti tagság pedig rendkívül előnyös a Fidesz számára.

Egy névtelenséget kérő illetékes szerint a pártcsalád gyakorlatilag három részre szakadt: a Fidesz kizárásának támogatóira, akik között elsősorban finnek, svédek és hollandok vannak, a magyar kormány sziklaszilárd szövetségeseire, például a bajor Keresztényszociális Unióra (CSU), valamint a középen állókra, mint amilyen a német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU).

Más bennfentesek szerint az EPP az ügyben lényegében középen kettébomlott, amit jól mutat, hogy hétfőn az EP illetékes szakbizottságában nyolc néppárti képviselő igennel, kilenc pedig nemmel szavazott a magyarországi helyzetet bíráló különjelentésre – közölte a Politico.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

2 hozzászólás

  1. A néppárti politikusoknak elegük lett….. kit érdekel ? Mivel a Néppártban jó sok zöld—meg kék—, meg szivárványos libsi csücsül , egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni a véleményüket ! Szerencsére van megfelelő “védelmi ” ereje a Fidesznek .

  2. Dávid Szaniszla

    Ez egyáltalán nem számít meglepetélsnek, hiszen a Néppártban sok normálisan gondolkodó politikus van, akik tudják, hogy ki mennyit ér!? Már pedig Orbán Viktor nagyon sokat ér! Ki merné kihagyni őt a Néppártból?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.