2018 április 21., szombat
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Szent László-év megnyitóján a győri városháza dísztermében 2017. február 17-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Potápi Árpád János a diaszpóra fontosságát hangsúlyozta Kanadában

Share

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a kanadai Edmontonban a helyi magyarokkal ünnepelte március 15-ét, és beszédében a diaszpóra fontosságát hangsúlyozta.

Az államtitkár és Ódor Bálint Ottawában akkreditált magyar nagykövet az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségen vett részt. A városban a katolikus és a református iskola, a Corvin-köz Történelmi Társasága és több civilszervezet összefogásával szervezték meg az ünnepi programot. A Szent Imre hercegről elnevezett vasárnapi magyar iskola diákjai műsort mutattak be, szavalatokkal, magyar táncokkal, felolvasásokkal.

Beszédében Potápi Árpád János kiemelte, hogy mennyire fontos egy közösség életében, annak megtartásában és gyökereinek ápolásában a templom és az iskola. A magyar kormány változatlanul kiemelt figyelmet fordít a diaszpórára, s a magyarságot mindenütt elsősorban az iskolák támogatása révén igyekszik segíteni – mondta az államtitkár.

“Rendkívül fontos a magyar gyökerű fiatalok érdeklődősének felkeltése, a magyar történelemről, kultúráról szóló ismereteik elmélyítése” – jelentette ki az államtitkár. Utalt arra, hogy a Határtalanul program keretében a kanadai magyar fiatalok az idén is számíthatnak magyarországi támogatásra.

Lelkes magyarokkal találkozott mindenhol az államtitkár

Az államtitkár Edmonton előtt Vancouverben járt, a forradalom és szabadságharc ünnepét az ottani magyar közösségekkel töltötte. Az MTI-t telefonon tájékoztatva Potápi Árpád János elmondta, hogy mindkét városban lelkes, az óhazát vagy szüleik óhazáját szerető, a magyar kultúra és történelem iránt elkötelezett fiatalokkal és idősekkel találkozott.

“A forradalom és szabadságharc nemes ünnepe összehozta a magyar közösségeket, s az emigráció sok nemzedéke ölelte át egymást. Valóban ünnepet ültünk” – állapította meg az MTI-nek a kanadai magyarság körében szerzett élményeiről. Potápi Árpád kitüntetéseket és elismerő okleveleket adott át mindkét városban.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Újabb román ígéret a marosvásárhelyi iskolaügy rendezésére

Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke újabb ismét megígérte Orbán Viktornak, hogy …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Élnek ám küölföldön is igazi magyarok. Régen mentek el, s vannak már ott kint született leszármazottak is és azok is magyarok. Milyen jó, hogy az egész világon élnek magyarok és ők olyanok, akik szimpatizálnak Hazánkkal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.