2019 március 23., szombat
Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) Budapesten, a Vértanúk terén ahol ellenzéki pártok vezetői megkoszorúzták a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobrát 2017. október 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Problémás árnyékkormány, Gyurcsány máris kifogással élt

Share

Nem ért egyet Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergellyel abban, hogy kikből is kellene állnia egy árnyékkormánynak. A DK elnöke szerint nem normális az, hogy egy ilyen testületben ne legyen egyetlen politikus sem. Úgy fogalmazott, hogy erről egy esetleges koalíciós tárgyaláson még sokat kellene beszélgetniük.

A stratégiai ágazatokat nem a pártpolitikából érkező embereknek kell képviselnie – így határozta meg Karácsony Gergely azt, hogy az általa felállított árnyékkormányban miért nem kaptak helyet politikusok. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint az egészségügy és az oktatás kérdése például nem függhet pártoktól, az árnyékkabinet megalakításakor ezért a pártpolitika nem is volt szempont. Karácsony Gergely szerint ezzel az MSZP-Párbeszéd esetleges koalíciós partnerei is egyetértenének.

„Orvosok gyógyítanak, tanárok tanítanak, buszsofőrök buszt vezetnek, a kormányt pedig politikusok alkotják” – Gyurcsány Ferencnek viszont ez volt a véleménye hétfőn az MSZP-Párbeszéd árnyékkormányáról. A DK elnöke alig egy nappal a fiktív kabinet kihirdetése után már bírálta Karácsony Gergely elméletét. Azt mondta: nem normális az, hogy egy árnyékkormányban ne legyen egyetlen politikus sem.

A DK elnöke szerint ebben nincs egyetértés az MSZP-Párbeszéd és a DK között, ezért ha végül arra kerülne sor, hogy koalícióban kormányozzanak, akkor erről – mint fogalmazott – még sokat kellene beszélgetniük.

Homályos, mit várnak a lehetséges koalíciótól

Gyurcsány Ferenc már néhány napja sem fogalmazott egészen egyértelműen arról, hogy tulajdonképpen mit vár egy lehetséges MSZP-DK koalíciótól. Az újságíróknak érdemi válaszok helyett azonban csak számokat sorolt. Végül arra jutott, hogy a 106 körzetet el lehet osztani többfelé, és aki ebből a legtöbbet nyeri, az fogja dominálni a koalíciós tárgyalásokat is.

Soros Györgyhöz köthető civileket válogattak ki

Karácsony Gergely viszont úgy tűnik, nem várt Gyurcsány Ferenc jóváhagyására. Az árnyékkormányban politikusok helyett inkább Soros Györgyhöz köthető civileket válogatott. Egészségügyi miniszternek például azt a Komáromi Zoltánt jelölte ki, aki a szocialista kormányzás idején bevezetett vízit díj egyik legnagyobb támogatója volt. Idén januárig pedig az Együtt szakpolitikusaként tevékenykedett, abban a pártban, amelynek háttérintézményét, a Haza és Haladás Egyesületet Soros György is támogatta.

Daróczi Gábor korábban a Magyar Soros Alapítvány programvezetője volt. Hegyesiné Orsós Éva szintén az egyik Soros alapítvány vezetőségében dolgozott. Az árnyékkormányban helyet kapott a bevándorláspárti Mellár Tamás is, aki korábban kiállt a kötelező betelepítési kvóták mellett.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.