2017 december 12., kedd
Puskás-szobor Melbourne-ban. Fotó: puskas.com

Puskás Öcsi szobra lesz a magyarság szimbóluma Melbourne-ben

Share

A leghíresebb magyarnak állítottak szobrot Melbourne-ben. Puskás Ferenc, a legendás futballista emléke százezer magyarnak hozhatja közelebb az otthonát. Domonkos Béla bronzszobrát, a felcsúti Puskás Akadémián három éve álló alkotás mását a magyar és az ausztrál kormány, valamint mások segítsége mellett elsősorban egy második generációs ausztrál üzletembernek, Bélteky Róbertnek köszönhetik a világ Puskás-rajongói.

Ausztráliában szinte mindenki ismeri Puskás Öcsit és a róla elnevezett díjat, melyet a legszebb gólt szerző ausztrál játékos kap meg. A Puskás-díjat, melyet 2009-ben alapított a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, most közelebbről is megcsodálhatták Melbourne-ben: ezt is bemutatták azon a nagyszabású fogadáson, amely megelőzte a legendás magyar labdarúgó szobrának felavatását – erről az eseményről számolt be a Duna World Öt kontinens című műsora.

Ez a szobor emlékeztet egy nagyszerű ember, egy nagyszerű focista életére. Valakire, aki nagyban hozzájárult a futballhoz. Már nagyon időszerű volt, hogy emléket állítsunk neki Ausztrália sportfővárosában, Melbourne-ben is. Ez a szobor nagy kiváltság számunkra arról az emberről, aki azóta is a szívünkben él – mondta Victoria állam parlamentjének elnöke.

Puskás Ferenc 1956-ban elhagyta Magyarországot. Először Bécsben élt, majd feleségével együtt Spanyolországba költözött, ahol a Real Madrid legendás játékosa lett. 39 évesen abbahagyta a játékot, és edzőként dolgozott többek között Ausztráliában is, ahol a Melbourne Hellas csapatával bajnok lett. Puskás hazájától 16 ezer kilométerre is mély nyomokat hagyott a futballban: olyannyira, hogy bronzszobra Victoria államban kapott helyet, az Olimpiai parkban.

Több mint kétszázan éljeneztek, amikor lehullt a lepel. Puskás Ferenc életnagyságú szobra egy érdi mester, Domonkos Béla alkotása.

Az Aranycsapat kapitányának mása nem csak a futballrajongók számára lehet fontos. dr. Gruber Attila nagykövet szerint az ausztráliai magyaroknak egy újabb emlékhelyet jelent a szobor. Kézzelfoghatóvá válik az ausztráliai magyaroknak, a látogatóknak, hogy élt valamikor egy világhírű magyar focista, abban az időben a legjobb, a világ legjobbja, akiről még a világ másik felén is megemlékeznek  – tette hozzá.

A szoborállítás ötlete egy magyar üzletembertől származik. Bélteky  Róbert édesapja 1956-ban emigrált Ausztráliába, és nem feledte magyar gyökereit. Róbert gyermekkora óta futballrajongó. A felcsúti Pancho Aréna avatásán látta meg a Puskás-szobor eredetijét, akkor határozta el, hogy Melbourne-ben is felállíttat egy ilyet. Négy év kellett ahhoz, hogy ez valósággá váljon.

Ez egy nagyon nagy nap, nem csak a futballközönségnek, hanem a magyar népnek is Ausztráliában. Százezer magyar él itt, és immár van egy szobor, amit láthatnak, érezhetnek bármikor, s így közelebb van az otthonuk – fogalmazott.

Puskás bal lába a legjobb

Az ünnepélyes szoboravatáson Puskás Ferenc egykori játékosai is részt vettek, személyes történetekkel is felidézték a magyar futballista emlékét.

Természetesen mi tudtuk, hogy Puskásnak van a legjobb bal lába a futballtörténelemben, az én bal lábam viszont nagyon gyenge volt. A csütörtök esti edzéseken gyakoroltam a bal lábammal, hogy lássam, tudok-e fejlődni. Sosem gondoltam, hogy olyan leszek, mint Puskás, csak az volt a célom, hogy oda tudjam rúgni a labdát, ahová szeretném  – mesélte Kiimon Taliadoros, a Victoria Football Szövetség elnöke, Puskás Ferenc egykori játékosa. – Ő egy év múlva félrehívott, és azt mondta, ne aggódj a bal lábad miatt, felejtsd el, és használd a jobbat. Egy meccsen aztán lőttem egy gólt a bal lábammal a 16-oson kívülről. Soha előtte és soha utána nem lőttem akkorát. Kirohantam hozzá a kispadhoz, és rámutattam a bal lábamra, ő pedig nevetett. Csodálatos emlék számomra, hogy ezt megcsináltam. Ez mindig is különleges lesz nekem – mesélte az egykori játékos.

Mr. Futball, azaz Les Murray, a magyar származású sportriporter volt a nagyszabású rendezvény műsorvezetője. Ürge László több mint 30 évig dolgozott az ausztrál SBS televízióban, ő lett a futball arca és hangja. Gyerekkorától rajongott Puskásért.

Megbűvölt engem, és miatta lettem focidrukker. Soha nem is álmodtam arról, hogy egyszer az ő szobrát avatják Ausztráliában – vallotta be Les Murray.

Öcsi bácsi szellemét már nem csak egykori játékosai elbeszélései, vagy az őt ismerők őrzik Ausztráliában. Puskás lesz innentől a magyarság szimbóluma Melbourne-ben – jelentette ki Németh Zsolt az ünnepségen. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint az ausztráliai magyarság méltó utódja a legendás focistának, hiszen sokan ugyanolyan helyzetben voltak, mint ő, mikor új életet kezdtek a forradalom után.

Puskás a leghíresebb magyar, és nagyon magasra tette a lécet nekünk. Ő a minőséget jelentette. Ezt a minőséget követték azok az ausztrál magyarok is, akik százezren jöttek ebbe az országba. Hasonlóan Puskáshoz a semmiből teremtettek új életet maguknak – nyilatkozta. Így folytatta: a leghíresebb magyar a szobor által egy kézzelfogható, fényképezhető és hazavihető mementót is kapott. Aki mellett jó kihúzni magunkat, összekacsintani és büszkének lenni arra, hogy egy hazából származunk.

forrás: Duna World – Öt kontinens / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Esterházy erkölcsi hagyatékának üzenete, hogy az elveszettnek tűnő ügyért is érdemes küzdeni

Esterházy János erkölcsi hagyatékának egyik fontos üzenete, hogy az elveszettnek tűnő ügyekért is érdemes küzdeni …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Nagyon örülök, hogy a labdarugáson keresztűl közelebbi kapcsolatba kerülünk Ausztráliával. A Magyarok Nagyasszonya, Szent István és az összes magyar szentek segítsék ott élő Hazánkfiait, hogy soha ne felejtsék el, honnét származnak. Szereressék a távolban is ezt a szegény, meghurcolt szép Magyarországot!
    HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ AZ EGÉSZ VILÁGON SZÉTSZÓRÓDOTT MAGYAROK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.