2021 szeptember 28., kedd
Már többször is tüntettek a gyermekvédelmi eljárás ellen. / Forrás: atv.hu

Radikális keresztény nevelés ürügyén vették el egy román pár 5 gyerekét

Share

Az Európai Parlamentben (EP) is megvitatják a norvég gyermekvédelmi szolgálat által szüleitől elvett román gyermekek ügyét, miután 42 EP-képviselő kezdeményezte a téma napirendre tűzését. A román családtól pillanatok alatt elvették 5 gyermeküket “veszélyeztetés” címszó ürügyén.

 

Már többször is tüntettek a gyermekvédelmi eljárás ellen. / Forrás: atv.hu
Már többször is tüntettek a gyermekvédelmi eljárás ellen. / Forrás: atv.hu

Nemzetközi tiltakozást váltott ki, hogy tavaly novemberben egy ötgyermekes norvég családtól valamennyi gyermeküket azonnali hatállyal elvette a gyermekvédelmi hivatal. A romániai bevándorló, de már kilenc éve biztos egzisztenciával Norvégiában élő szülőkkel szemben az egyik iskolai tanár tett bejelentést, miszerint „radikális keresztény nevelési elveikkel” veszélyeztetik gyermekeik fejlődését. Ugyanakkor sem fizikai, sem másfajta bántalmazást, sem pedig elhanyagoltságot nem állapítottak meg a Bodnariu családban – összegzi a Hetek az előzményeket.

 

A különböző tematikus foglalkozásokon a norvég iskolákban a gyerekek meséltek a mindennapjaikról, amivel tudtukon kívül magukra ragasztották a „túlzottan keresztény” címkét az iskolavezetés részéről. Szüleik, Marius és Ruth Bodnariu ekkor már kilenc éve éltek Norvégiában, korábban pedig mindketten a Román Pünkösdi Egyház árva gyerekek felé való missziójában dolgoztak. Iskoláskorú gyerekeiken kívül még három kisfiú, az 5 éves Matthew, a 2 éves John és a 3 hónapos Ezekiel alkotta a később „közveszélyesnek” minősített családot.

 

Egy tanár tavaly novemberben bejelentést tett a Norvég Gyermekvédelmi Hivatalnál (Barnevernet) arra hivatkozva, hogy Eliana és Naomi radikális világnézeti neveltetése veszélyes mind rájuk, mind a többi gyerek számára. Konkrétumként azt adta meg, hogy szerinte nem természetesen viselkednek, valamint odahaza azzal „terrorizálják” őket, hogy Isten megbünteti a bûnöket.
November 16-án a hivatal emberei rajtaütésszerûen kivonultak az iskolába, ahol rögtönzött kihallgatást szerveztek a szülők tudta nélkül. Ráadásul egy rövidke beszélgetés után nemcsak hogy igazolva látták a tanár gyanúját, hanem mivel előfordult, hogy a gyerekek „fenekelést” kaptak, ha engedetlenek voltak, ezért „veszélyeztetés” gyanúja miatt az iskolából egyenesen a Barnevernet helyi központjába szállították őket. Ezután a hivatal emberei rendőri kísérettel kivonultak a családhoz, és a két kisebbik fiút is „védelem alá” helyezték, majd pedig kihallgatták. Ez alapján indokoltnak találták, hogy az alig 3 hónapos Ezekielt is elvegyék a sokkos állapotban lévő szülőktől.

 

Mindezt alig 48 óra alatt, a kiskorú gyerekek „vallomása” és bármiféle fellebbezési lehetőség vagy jogsegély biztosítása nélkül. Bodnariuék ügyvédje szerint a nemzetközi jog értelmében „gyermekrablásnak” minősíthető a norvég gyámhivatal brutális beavatkozása. Szerinte az is abszurd, hogy a látogatási jogot is megvonták a két nagyobbik lány esetében, akiket a szülők azóta nem láttak, hogy november 16-án reggel elmentek az iskolába.
Miután 42 EP-képviselő kezdeményezte az ügy napirendre tűzését, az Európai Parlamentben is megvitatják a norvég gyermekvédelmi gyakorlatot.
„A román állampolgároknak védelmet kell élvezniük attól függetlenül, hogy melyik országban élnek vagy milyen vallásúak, mivel a nemzetközi jog minden fajta diszkriminációt tilt, a hatóságoknak pedig tagállami és uniós szinten is meg kell tenniük mindent ennek elkerülése érdekében” – jelentette ki Daniel Buda, EP képviselő. Kijelentette: egyetlen jogrendszer sem igazolhatja, hogy egy három hónapos csecsemőt minden alap nélkül elvegyenek az édesanyjától – idézi a képviselőt egy román hírportál.

 
Forrás: atv.hu / Hetek

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.