2020 május 30., szombat
Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti / Forrás: index.hu

Ráth Orsolya: Fikció és valóság határán, avagy sorra buknak Márki-Zay különböző prototípusai

Share

MZ/X. Akinek nem ugrana be azonnal, hogy honnan lehet ismerős: ő volt a néhány évtizede vetített Mézga család különös kalandjai című animációs filmsorozat egyik főszereplője, egyben pedig Mézga Géza és fia, Aladár XXX. századi leszármazottja, akivel ők sokáig időkibővítő készülék segítségével, rádión keresztül tartották a kapcsolatot, és fénypostával továbbítottak egymásnak küldeményeket. Ha maga a teljes brand nem is, de az elnevezés mindenképpen ráillett az ellenzék első számú, saját maga által kifejlesztett Fidesz-ellenes prototípusára.

Így született meg az említett rajzfilmtől, az igazságtól, valamint bárminemű etikától teljes mértékben – különféle balliberális csoportosulásoktól viszont aligha – független hódmezővásárhelyi MZ/X új keletű figurája. Hosszabban Márki-Zay, az X-generáció, jobban mondva a Kádár-korszak alatt felnövő nemzedék képviselője. Az időközi polgármesteri választáson elinduló politikus imázsát és karakterét a baloldalhoz köthető fejlesztőmérnökök konkrét szisztéma alapján teremtették meg, adtak alá médiafigyelemtől elkezdve mindent, igen, adták alá még a lovat is. Magabiztos győzelme elégedettséggel töltötte el fejlesztőit, akik elkezdtek hinni benne, hogy egy MZ/X-hez hasonló mintapéldány kitenyésztése azonos helyzetet teremthet a többi időközi választáson is.

A ferencvárosi voksolások idejére üzembe helyezték tehát Győri Pétert, alias MZ/X 2.0-t, akit a könnyebb azonosítás érdekében, és persze szigorúan az elődjénél is alkalmazott logikai megfontolásból nemes egyszerűséggel GYP-nek keresztelhetünk. Azt, hogy ez a rövidítés a képviselő-jelölt monogramján kívül kit milyen kifejezésre emlékeztet, most itt nem tárgyaljuk, a végső, nagyarányú Fideszes győzelem kapcsán úgyis mindenkinek eszébe jutott. Pedig megalkotói ezúttal is az MZ/X első változatánál használatos, jól bevált receptet követték, és annak rendje-módja szerint felsorakoztak a háta mögé, ha nem is akkora elánnal, mint az első alkalommal. Tették ezt annak ellenére, hogy őt is függetlenként indították a megmérettetésen, masszív SZDSZ-es múltja és az őt közrefogó baloldali team jól érzékelhető jelenléte ellenére. Esetében azonban a sikerességi ráta megnövelése érdekében egy új összetevő is előkerült. Amint az a Fidesz által kiadott közleményből kiderült: Győri és aktivistái a választási törvényt megsértve, több esetben tiltott helyen, a szavazókörök 150 méteres körzetén belül szórólapoztak és standoltak a VIII. kerületben az önkormányzati választás ideje alatt; mint utólag bizonyságot nyert: teljesen hasztalanul.

A fejlesztőcsapat azonban nem hátrált meg a kudarctól: MZ/X harmadik verziója, a DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum és az LMP támogatását egyaránt élvező Erdei Sándor Miskolcon borzolta a kedélyeket az esedékes helyhatósági választásokon. Az ismertség elősegítésére és az arculat kialakítására az ő esetében nem volt szükség, sőt, még hárombetűs külön megnevezést sem adtak neki, hiszen Rokker Zsoltti művésznéven már régről ismerhették őt a Szeszélyes évszakok, Sas József és a Mikroszkóp színpad, na meg a különféle falunapok rajongói. Ahogyan az újhullámos MZ/X-et, azaz Márki-Zay Pétert, úgy őt is olyan módon programozták be a fejlesztői, hogy elmondhassa magáról: volt idő, amikor hitt a Fideszben, 2010-ben saját bevallása szerint még rájuk is szavazott. Ezúttal azonban – csakúgy, mint a Győri Péter-féle béta-verzió esetében – homokszem került a gépezetbe, és ő sem tudta megismételni a nagy előd, Márki-Zay sikereit. Abban viszont csaknem biztosak lehetünk, hogy az eddigiekben alkalmazott licenc továbbra is megmarad, aminek következtében egy újabb sunnyogó ál-független kerül majd ki az ellenzék laboratóriumából. A saját hibáiból tanuló baloldali politikusok nagy mennyiségben való előállítása ugyanis úgy tűnik, meghaladja a tudományos munkatársak képességeit, ezt – a híres szlogen értelmében – Mézga Aladár „egy forintért”, sőt akár ingyen is megmondta volna.

***

A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos fölényesen megnyerte a vasárnapi miskolci időközi önkormányzati választást.

Rokker Zsoltti – a teljes ellenzék támogatása ellenére – alulmaradt a választáson. A Fidesz jelöltje magabiztosan, a szavazatok 60.69 százalékát megszerezve aratott győzelmet.

Nagy Ákos – Fidesz-KDNP: 1147 szavazat

Erdei Sándor „Rokker Zsoltti” (1976) – független: 698 szavazat

Erdei Sándor (1983) – független: 13 szavazat

Molnár Zsolt – független: 11 szavazat

Fülöp József Istvánné – Munkáspárt: 21 szavazat

A választásra jogosultak 27,73 százaléka, 1912 fő járult urnákhoz, hogy leadja szavazatát.

Az érvénytelen szavazatok száma 22 volt, az érvényes szavazólapok száma 1890.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

3 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Hódmezővásárhely csak egyszer volt. Szégyelhetik is magukat a becsapott, átvert szavazók Vásárhelyen. Hiszem, hogy többé ilyen nem fordulhat elő.

 2. Két független Grünwald is indult?
  Nagyon szép dolog. Mi több pártatlanul páratlan páros. 🙂

  • Ahogy nézem,most alacsony volt a részvétel,ami nem kedvez az ellenzéknek. Pont annyira,mint amikor magas volt a részvételi arány. Az sem kedvezett az “ellenzéknek”.
   Tényleg be kellene szüntetni ezt a választásosdit,és majd a gyurcsányi megmondaná Nekünk,hogy kit is akar kormányon látni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.