2021 október 16., szombat
Fotó: 123rf.com

Ráth Orsolya: Gazdálkodj okosan! – A Jobbik Magyarországért Mozgalommal

Share

1966-ban hozták forgalomba először a Gazdálkodj okosan! elnevezésű társasjátékot az amerikai eredetű Monopoly hazai viszonyokhoz igazított szocialista verziójaként, korszerűsített kiadása jelenleg is beszerezhető. Az, hogy miként boldogult vele a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amikor játékosként a közelébe került, az alábbiakból kiderül.

Egyből egy markáns kettest dobott a Jobbik a játékhoz tartozó dobókockával, a kettes mezőn pedig a következő instrukcióval találta szembe magát: „Szerződést köthetsz Simicska Lajos hirdetőcégeivel. Amennyiben elfogadod az ajánlatot, jelentős előnyre tehetsz szert a 2018-as országgyűlési választások kampányában, ezért ha úgy határozol, hogy élsz ezzel a lehetőséggel, ugorj egyből a 21-es mezőre!” Ott viszont a játékszabály leírása alapján már ez a szöveg szerepelt: „Mivel az ominózus szerződést Simicska Lajossal megkötötted, ennek fejében 1100 reklámeszközt kaphatsz a Mahir Citypostertől, illetve a Publimonttól. Az óriásplakátok árát részletfizetési kedvezménnyel, utólag is kifizetheted.” A Jobbik öröme és izgatottsága tovább fokozódott, amikor a soron következő mezőre érve meglátta a Szerencsekártyát jelző piktogramot, de lelkesedése a kártya tartalmának elolvasása után jócskán alábbhagyott. „Jóval áron alul jutottál plakáthelyekhez, ez pedig tiltott pártfinanszírozásnak minősül, tehát az Állami Számvevőszék megbírságol.”  Négyest kellett dobnia ahhoz, hogy a Jobbik számára felcsillanjon a reménysugár. „Adománygyűjtést kezdeményezhetsz a pártod szimpatizánsai között.” Majd rögtön utána: „Gratulálunk! A téged támogató választópolgárok több mint 100 millió forintot adtak össze az ÁSZ-büntetés kifizetésére. Lépj a 30-as mezőre!” Ott a Jobbik megtudhatta, hogy szállítói hitelt kapott a Magyar Posta Zrt.-től. E feletti öröme nem tartott sokáig. „A Fidesz nyerte kétharmados többséggel a 2018-as parlamenti választásokat. Állj vissza a startvonalra!” – olvashatta a Jobbik a legközelebbi utasítást, és bábujával kénytelen-kelletlen a tábla végéről a rajthoz kullogott. „Szavazóid egy része a vereséged ellenére is kitart melletted, lépj a 8-as mezőre!”

Bár külön piktogram nem volt róla, a Jobbik számára eljött a második feketeleves. „Nem váltottad be Simicska Lajos reményeit, ezért ő, valamint az általa megvásárolt, és jobbikos propaganda-televízióvá avanzsált HírTV magadra hagyott, lépj vissza 5 mezőt! A hármas számmal jelölt területen ennyi állt: „Befizetőhely”. A társasjátékhoz tartozó szabályleírásból kiderült, hogy ez alatt annyit kell érteni: „Törlesztheted az Állami Számvevőszék által kirótt büntetésedet.”

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kapva-kapott a feltételes módon, és inkább újra elgurította a dobókockát. De a tetteinek következménye ezúttal sem maradt el. „A benned teljes mértékben megbízó emberek 100 milliós adományát a választási kampányra költötted. Az adakozók ilyen jellegű megtévesztése etikátlan és szabálytalan. Háromszor kimaradsz a dobásból.” Amíg a Jobbik a kényszerű parkolópályán várakozott a bábujával, addig igyekezett kidolgozni a kialakult pénzügyi helyzetre valamiféle stratégiát. „Ezen a mezőn köteles vagy elkészíteni a kampánybeszámolódat. Ha ezt elvégezted, lépj előre kettőt!” Nagyszerű! Itt egy újabb Szerencsekártya! “Beszámolódban a kapott 100 millió forintnak nincs nyoma, helyette egy mindösszesen 20 milliós összeget tüntettél fel a dokumentumodban. Lépj vissza három mezőt!” A Jobbik ezt fogcsikorgatva megtette. „Erre a mezőre érve azzal érvelsz, hogy kizárólag a kampányidőszakban beérkezett pénzeket írtad bele az Egyéb kiadások rubrikájába, nem pedig a kampányidőszakon kívülieket. A jogszabályok értelmében azonban ugyanitt valamennyi – a választási kampányra fordított – összeget jelezni kell. A ködösítés nem célravezető, kétszer kimaradsz a dobásból.”

A tilalmi idő lejárta után a Jobbik a táblán továbbhaladhatott, és úgy tűnt, hogy Fortuna megint mellészegődik. „Az Állami Számvevőszék az országgyűlési választásokon elindult jelöltek és pártok revízióját, így a te ellenőrzésedet is megkezdte, különös tekintettel a kampánybeszámolók megalapozottságára. Ennek eredményét az ÁSZ egy esztendőn belül, de legkésőbb 2019. áprilisában hozza nyilvánosságra. Aki időt nyer, életet nyer, tehát még egyszer dobhatsz!” „Hazugságspirálba keveredtél, ugorj vissza a 11-es mezőre!” A Jobbik itt már kezdte elveszteni a játékba vetett türelmét, hát még akkor, amikor elolvasta a 11-es szám alatt foglaltakat. „Csődközeli állapotba kerültél, és a megszűnés réme fenyeget, ezért innen kizárólag hatos dobással indulhatsz tovább.”

Mivel a Jobbik nem tudott igazán nagyot dobni sohasem, ezért ezen a ponton félresöpörte a bábuját a játéktáblán, és gyorsan elővett egy pakli pókerkártyát…

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Egy hozzászólás van

  1. Kétharmaddal akartak győzni. Azt hitték,az mindenre jó.
    Azt gondolhatták,hogy ki lett volna,aki elszámoltatja őket? Szerencsére ezt (is) megúszta Magyarország.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.