2021 október 16., szombat
Jakab Péter jobbikos képviselő kampányidőszakban örökbefogadott kutyája visszakerült a menhelyre. Fotó: Jakab Péter Facebook-oldala

Ráth Orsolya: Már megint a kutyák, avagy milyen egy ellenzéki falkavezér?

Share

„Ha valaki erőskezű, hozzáértő gazdája lenne – mi nem voltunk azok – kérem, segítsen rajta.” – írja Jakab Péter országgyűlési képviselő a közösségi oldalán. Mindenre esküszöm, hogy tényleg nem az általa (is) képviselt Jobbik Magyarországért Mozgalomra gondolt, csupán egy menhelyről – egészen véletlenül éppen a kampányidőszak alatt – kihozott kiskutyára.

Legelső interpellációját úgy indította, hogy kissé meg van szeppenve, de nem amiatt, mert ez az első felszólalása az Országházban, hanem azért, mert ennyi bűnöző előtt még életében nem beszélt. Íme, az egyetlen „hőstett”, amit Jakab Péter Jobbikos országgyűlési képviselő az eddigiekben parlamenti munka címén megeresztett, ezért ő maga is alig akarta elhinni, amikor a nyár folyamán meglátta a nevét egy keresztrejtvény egyik megfejtendő feladványaként. Nem tudni, hogy döbbenetében, vagy pedig önigazolásként, de rögtön posztolta is az erről tanúskodó fotót a Facebookon.

Amennyiben ez bárkit is érdekelne, nem az volt a hozzáírt definíció a fejtörőben, hogy “Jelentéktelen politikus, aki kemény odamondásnak hitt szemtelenkedéssel képes csak valamelyest felhívni magára a figyelmet.” Már csak azért sem, mert a napokban bebizonyosodott, hogy ez aljas rágalom lenne, mert nemcsak ezzel…

Péterünk a kampányidőszak alatt ugyanis magához vett egy menhelyi kiskutyát, aki hamarosan újra a telepen landolt. Jakab azzal védekezett, hogy nem boldogult az ebbel, ezért átpasszolta egy új gazdihoz, aki szintén nem jutott dűlőre a csahossal.

Bár ez sem derült ki a rejtvény meghatározásából, de Jakab állattartói viselkedése a szimpatizánsai számára is mindenképpen csalódás lehet, hiszen ominózus parlamenti legénykedése idején minden bizonnyal egy valódi falkavezérnek érezhette magát, aki a Jobbik égisze alatt a többiek helyett is végre megmondja a tutit, és ezáltal kiszakadhat a rátelepedő ismeretlenség sűrű homályából. Elvégre ő egy felelős politikus, aki nem retten meg a nehézségektől, véletlenül sem hárítja át másokra a felelősséget, nem utolsó sorban pedig alaposan tájékozódik, mielőtt elköteleződik valaki, illetve valami mellett. Erre kiderül róla, hogy nemhogy az általa bűnözőnek titulált kormányzó párttal, de szó szoros értelmében a kutyával sem bír…

Akinek a nevelését egyébként hozzáértő szakemberek szerint sosem késő elkezdeni. A falkában élő egyedeknél ugyanis nincs kőbe vésve a sorrend, ez bármikor megváltozhat. Ebben reménykedett a Jobbik is az országgyűlési választások idején, de ezirányú reményeit éppen a saját egykori falkavezére döntötte romba. A rang birtokosának a szakirodalmak szerint az az egyik fő feladata, hogy eldöntse, ki a barát, és ki az ellenség. Ez a párt egykori falkavezérének nem nagyon jött össze, mivel a nemzeti radikális vonalat hirtelen balliberálisra cserélte, és ezt leszámítva is érdekes alakokkal barátkozgatott. Egy kutya normál esetben a falkavezérre hallgat, és az ő viselkedését követi, utánozza. Avagy nem. De akkor meg megpróbálja átvenni a hatalmat, és ha ebben különböző okok miatt kudarcot vall, végső esetben máshol, más falkát alapít a neki tetsző szabályokkal. Ezeket Jakab Péter a saját politikai környezetében is közvetlen közelről tapasztalta, úgyhogy érthetetlen, hogy miért nem próbálta ugyanezt a kutyája esetében is szem előtt tartani.

A falkavezérség persze a többi ellenzéki párt elöljárója számára is nagyon nehéz kihívásnak bizonyul, pedig megszerzésének egyes számú szabálya már-már közhely-szerű. „Közvetíts nyugodt, határozott energiát!” Ezt a kitételt a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció  háza táján – hogy stílusosak legyünk – a kutya sem olvasta. „A szabályok betartása az ebek nagyon fontos feladata. Ha az állat nem engedelmeskedik, akkor határozottan, ugyanakkor gyengéden tedd helyre!” Ennek a passzusnak a megtanulásánál pedig az LMP volt az, aki éppen hiányzott, vagy beteget jelentett, avagy be sem iratkozott a kutyaiskolába. A fegyelem érdekében bevetett szankcionálást tudniillik párton belül egyszerűen csúcsra járatta, kimaxolta, orrba-szájba alkalmazta. Magát a fegyelmezést többnyire büntetésként értelmezve. Pedig a két fogalom az ebek tanításával foglalkozó könyvek szerint sem ugyanaz, és összekeverésük nem célravezető.

Jakab Péter, mint láthattuk, tipikusan egy olyan kutya, aki csak ugat, de nem harap, és összességében még a saját híveik szerint is ugyanez igaz az ellenzéki tömörülések valamennyi képviselőjére. Itt, a jobb oldalon pedig az látszik róluk nagyon világosan, hogy  abban a pillanatban, ahogy magukhoz ragadnák a hatalmat, jó házőrzőhöz méltatlanul, önszántukból engednék be a kapun az idegeneket. Akkor pedig elég hamar nemcsak holmi jakabpéterek, hanem iszlám alapfogalmak is szerepelnének a rejtvényújságokban, és akkor aztán tényleg jogosan lehetne hisztizni bárkinek is a sajtószabadságért.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Egy hozzászólás van

  1. “ennyi bűnöző előtt még életében nem beszélt.”
    Szóval,nem hagyták szóhoz jutni a “jobbikban” . Ugye jákób úr?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.