2019 május 24., péntek
A kép illusztráció - Forrás: animaliacollective.com

Ráth Orsolya: Momentum maci újra akcióban

Share

A híradások szerint május végén, valójában azonban már az április 8.-ai országgyűlési választásokat megelőző időszakban is látták azt a barnamedvét, amely Magyarország több településén felbukkant. Hazánkban tett vándorlásai idején kétségtelenül szerzett magának egy kis ismertséget, sőt még egy becenevet is kapott a rajongóitól. Ő lett Robi, mégpedig kevés híján Alföldi, elvégre kóborlásai során Csongrád megyét is bebarangolta.  A jószágot azonban valójában nem Robinak, hanem Momentumnak hívják, és nem is feltétlenül azért, mert a vizsgált időszakban a derék állatot szinte pillanatonként más és más térségben lehetett tetten érni.

Abban ugyanis megegyezhetünk, hogy Momentum maci zsigerből utálja a vidéket, elvégre az egyáltalán nem azonos a természetes élőhelyével. Ez még akkor is logikus, ha egyébként a befogói azt feltételezik róla, hogy bizonyosan forgolódott már emberek között. Momentum tehát a háta közepére sem kívánta a falvakat, viszont kénytelen volt azokat valamelyest bevenni – tekintve, hogy nem akart éhen halni a közeljövőben. Megkezdte hát céltalan bolyongását nem ritkán a lakóházak közelében is, mivel időközben rájött, hogy saját jól felfogott érdekében el kell mélyíteni a térségben a helyismeretét.

Szegény Momentum! Kissé elveszettnek érezte magát ebben a közegben, de azért időről időre megmutatkozott az emberek között. Hagyta, hogy lefényképezzék, még barátkozgatni is megpróbált, viszont rendre azt tapasztalta, hogy a vidékiek nem értik meg a szándékait. Úgy érezte, talán hallgatnia kellett volna a nála idősebb, tapasztaltabb barnamedve egyedekre, és elhatározta, hogy amint akár egyetlen ilyen jövevény is a közelébe kerül, nem fogja többé azt a kora okán elkerülni, mint az eddigiekben. Félnivalója pedig a későbbi befogóitól sem akadt egyáltalán, hiszen nem üldözték, inkább csak szemmel tartották. Úgy voltak vele, hogy amíg túlzottan nagy károkat nem okoz, addig nem fogják őt elkábítani. Fordított esetben egyébként Momentum maci ugyanezt kész lett volna megtenni bármikor.

Szerencsétlen pára eléggé lefogyott, és hamar kiderült róla, hogy tényleg elég súlytalan, cserébe viszont legalább idegesítő. Az emberek azonban ezt leszámítva is a legjobbat akarják neki, ezért egészen biztosan el fogják helyezni – magukban és egyébként is – valahova, ha már a szépreményű Momentum láthatóan sem a helyzetét, sem pedig önmagát nem nagyon tudja érdemben definiálni.

Szerző:

Ráth Orsolya

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

Egy hozzászólás van

  1. Kedves Orsolya, jó kis áthallásos írás volt egyébként tűpontos jellemzés akikről szól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.