2020 július 16., csütörtök
A Komáromi kisleány lett Magyarország tortája - Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Ráth Orsolya: Nem tudták szó nélkül lenyelni – Megfeküdte a baloldaliak gyomrát az ország tortája

Share

Senkit nem kapott el a hazafias láz – írja az idei ország tortájáról a 24.hu, az a balliberális internetes portál, amelynek tagjait soha, semmilyen körülmények között nem fogja el az előbb említett hevület, ezért nem igazán tudni, hogy voltaképpen akkor mihez is viszonyítanak, illetve miért éppen a süteménytől várják ezeket az érzelmeket.

Ízlésről nem lehet vitatkozni, de azért több, mint feltűnő, hogy a 24.hu háza táján mindenki fújolja ezt a kifejezetten Magyarországot szimbolizáló gasztronómiai különlegességet, úgyhogy két-három „szerkesztőségi” vélemény elolvasása után már jól lehet sejteni a felállást. Nagyon úgy tűnik ugyanis, mintha az országtorta nem lenne más a számukra, mint hazánk vezetőinek metaforája, azoké, akik megbízást adtak a fenti édesség elkészítésére, és akiket ilyenformán az erre fogékony olvasó minden további nélkül odaképzelhet a többszörösen leszólt mézes-diós piskóta, vagy a fahéjas-diós roppanós réteg helyébe. Ugyanakkor a balliberálisok a Komáromi kisleány nevű kreációt ócsárolva egyes kijelentésükben mintha egyenesen önmagukat jellemeznék ott a túloldalon.

Mint ismert, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját,  azóta pedig a Miniszterelnöki Hivatal és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját desszertjeikkel.

A koncepció tehát a napnál is világosabb, egy óvodás is megérti. Főleg magyaros ízvilágú, vagy Magyarországgal valamiképp összefüggésbe hozható pályaműveket várnak évről évre a szervezők, a 24.hu viszont az ominózus cikkben okvetlenül leírja: „a zsűrin kívül még nem nagyon ehette senki a tortát, máris beleszállt a szakma azon része, aki nagyon szívesen maga mögött hagyná a rossz magyar beidegződéseket, és menne a fejlődés, illetve a francia elit felé.” Rossz magyar beidegződés, és francia elit. Világos. Egy jó kis magyaros almás rétes helyett minden háziasszony készítsen inkább tarte tatint, azaz karamellizált almatortát!

Lehet, hogy ez tatin-izé nagyon finom, és nem leszünk hazaárulók, ha esetleg megpróbáljuk otthon is elkészíteni, egy azonban bizonyos: nemzetileg semmi közünk hozzá, és ha már áthallások – attól pedig mindenképpen mentsen meg bennünket az Isten, hogy politikai értelemben is majmolni kezdjük a franciákat. De térjünk vissza az ominózus cikkhez!

„Sokkal kritikusabbak tudunk lenni, ha bármi az egész országot képviseli.”- válik hirtelen veszettül hazafiassá és nemzeti imázsunkat anyaoroszlánként védő sajtóorgánummá a 24.hu, ehhez pedig csak annyit lehet hozzátenni, hogy erről a bizonyos kritikusságról eddig sem volt semmi kétségünk az égvilágon.

„Nem érződnek ki az összetevők.” Azért az furi, hogy ezt éppen egy édesség kapcsán kezdik szajkózni a balliberálisok, persze amikor különféle ál-civil jelölteket indítanak az időközi választásokon, ez a mondat egyáltalán nem jut az eszükbe semmilyen összefüggésben.

„Mind ízében, mind megjelenésében unalmas.” – gyepálják a tortát kitartóan, pedig itt mintha csak önmagukról értekeznének a 24.hu szerkesztőségében.

„Ha elemeire bontjuk a rétegeket, akkor sem találkozunk markáns jegyekkel.” – áll a weblapon, és be kell lássuk, hogy amennyiben a tollnokok mégsem a tortáról, hanem a baloldali állapotokról nyilatkoznak, bármelyik általuk preferált ellenzéki pártot is tekintjük, ezúttal nem tévednek sokat.

Mielőtt pedig valaki megvádolna minket, hogy oda is politikát vizionálunk, ahol nincsen, annak a figyelmébe ajánljuk a cikk alá érkezett facebook-os reakciókat. Közöttük is azoknak a kommentelőknek a hozzászólásait, akik velünk együtt szintén kisütötték, hogy érdemes az országtortát politikai felhangokkal körítve feldíszíteni – természetesen mindezt a saját szájuk íze szerint kivitelezve.

 „Úgy néz ki az ország tortája mint az ország! Ramatyul!” Vagy: „Ez a torta tükrözi az ország helyzetét! Silány!”- írják, de természetesen akad olyan is, aki jól kihangsúlyozza, hogy ezt a sütit megkóstolni sem szeretné. Neki csak annyit üzenhetünk, hogy lehet, hogy nem szeretné, de még legkevesebb négy esztendeig ezen a koszton kell élnie, tekintve, hogy az ország kétharmada kifejezetten szereti ezeket az ízeket, olyannyira, hogy már nem először repetázik…

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Szerintem nagyon savanyú az a bizonyos szőlő, amit annyira simfolnak. Köszönjük azoknak, akik ezeket a tortákat elkészítik, s megpóbálják a közönséget kiszolgálni. Nekem ugyan még egyszer sem sikerült ennem ezekből a finomságokból, de nagyon örülök annak, hogy vannak ilyenek, s annak is örülök, hogy minden évben megismétlődik a próbálkozás. Lehet persze, hogy az ócsároló ellenzék is bele-bele kostol ezekbe a tortákba, s titokbasn megállapítják, hogy nem is olyen rosszak ezek az ízek, de ez legyen az ő problémájuk.
    HAJRÁ MAGYAR CUKRÁSZOK ÉS PÉKEK! PRÓBÁLKOZZATOK CSAK MINDIG EZEKKEL AZ ÍZEKKEL!
    Előbb utóbb mindenki rájön arra, hogy nem is olyan rossz ez a próbálkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.