2018 március 24., szombat
Eugenio Ambrosi a Nemzetközi Migrációs Szervezetnél, az IOM európai uniós részlegének igazgatója / Forrás: hirado.hu

A rendezett és jól irányított migráció pozitív jelenség – mondta Eugenio Ambrosi

Share

Eugenio Ambrosi 1991 óta dolgozik a Nemzetközi Migrációs Szervezetnél, az IOM európai uniós részlegének igazgatója. Munkájának fő célkitűzéseiről egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy küzdeni kíván a rendezetlen migráció ellen, és azért, hogy legális csatornák nyíljanak meg a migráció számára a fejlett világban, így az Európai Unióban is.

Az ENSZ migrációs szervezetében eltöltött több mint 25 éves munkája során dolgozott Argentínában, Dakarban, valamint a szervezet közel-keleti és afrikai irodájában is. Brüsszelben az IOM Európai Unió, valamint az Európai Gazdasági Térség mellé rendelt képviseletének igazgatója.

Különböző migránsok léteznek

A fogalom nemzetközileg elfogadott értelmezése szerint az is migráns, aki más országban dolgozik, mint amelyiknek az állampolgára – mondta az M1-nek adott interjú elején Eugenio Ambrosi.

Bárki, aki más országban él, dolgozik vagy tanul, mint ahonnan eredetileg származik, azt migránsnak kell tekinteni.

De felhívta a figyelmet arra, hogy vannak különbségek. Azokra, akik elhagyják a hazájukat, mert üldözik őket, mert kitört a háború, vagy egy diktatúra elől menekülnek, a nemzetközi jog szerint az 1951-es genfi konvenció vonatkozik: menekültek, akik menedékjogot kaphatnak. Ennek a csoportnak különleges jogai vannak, és nemzetközi védelmet kell, hogy kapjanak ott, ahol a kérelmet benyújtják – szögezte le.

Aztán vannak azok, akik nem az üldözés miatt hagyják el hazájukat, de mégis lehetnek közöttük olyanok, akiket a fogadó országok, a nemzetközi közösség bizonyos fokú védelemben részesíthet – folytatta. Ezek olyan emberek, akik a hazájukban meglévő szörnyű állapotok miatt távoznak máshová, mint például aszály vagy éhínség. Ezek a csoportok az 51-es konvenció meghatározása alapján nem számítanak menekültnek, mégis bizonyos mértékű védelemre számíthatnak.

Végül vannak azok a migránsok, akik rendezett formában mennek egyik országból a másikba, például a munkájuk miatt – magyarázta. Komplex jelenséggel állunk szemben, egyik részét jelentik a migránsok, a migráció, a másik pedig a menekültek ügye – összegezte az igazgató, hozzátéve. hogy összetett jelenségről van szó.

A rendezett és jól irányított migráció – pozitív jelenség

A Nemzetközi Migrációs Szervezetben az alapvető tétel, hogy a rendezett és jól irányított migráció – pozitív jelenség. Méghozzá mindenki számára: a migránsoknak, az országnak, ahonnan érkeztek és a fogadó országnak is. Hozzátette, amióta ember létezik a Földön, mozgásban volt. Még most is vannak olyan helyek a világon, ahol nomád törzsek élnek, akik folyamatos mozgásban vannak. A nemzetközi közösség számára az a kihívás, hogy megtaláljuk az átfogó, összehangolt és következetes cselekvési módozatokat, és politikát, ami lehetővé tenné a migrációs áramlat jobb irányítását. Egy globális kihívás előtt áll nem csupán Európa, ezért átfogó megoldást kell keresni, hogy minden érintett számára elfogadható legyen – hangsúlyozta.

Az országoknak van beleszólásuk

Eugenio Ambrosi elmondta, hogy a menekültek számára 1951 óta adott egy jól meghatározott nemzetközi jogi környezet, hiszen a genfi konvenciót majdnem az egész világ aláírta és alkalmazza. Ezt a rendszert meg kell őrizni, de nem szabad összekeverni azzal, ami jelenleg történik egy másik, mozgásban lévő embercsoport érdekében, akik nem menekültek, és ezért nem is vonatkozik rájuk a genfi konvenció. De mindezek figyelembevétele mellett minden ország megtartja magának azt a szuverén jogot, hogy kit enged be és kit nem, és milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki az adott ország területén maradni akar – mondta.

A globális egyezménytervezet esetében két dolgot kell figyelembe venni: a migrációs kompakt egy államok részvételével kidolgozandó egyezmény, amely most tárgyalási szakaszban van – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, a tárgyalások a tagállamok között zajlanak. Ők döntenek arról, hogy mi kerüljön be a szövegbe és mi nem – emelte ki.

Az integráció mindenki számára hasznos lehet

Elsősorban integrálni kell, illetve az integrációjukat segíteni azoknak a szabályosan érkezett migránsoknak, akik már itt Európában vannak – mondta a szakember. Hiszen a migránsok nagy része a szabályok betartásával érkezik az unió országaiba. Mellettük vannak azok is, akik konfliktusövezetekből érkeztek Európába, és menekültek vagy menedékkérelmet nyújtottak be. Elmondta, az ő integrációjukat is támogatni kell, hiszen bármennyi menekültet is fogad be egy ország, elő kell segíteni, hogy minél könnyebben illeszkedhessenek be a mindennapokba, hogy produktívak lehessenek, és ne csupán terhet jelentsenek a befogadó állam számára.

Ami a szabálytalanul érkezett migránsokat illeti, két dolgot kell megemlíteni – fűzte hozzá. Egyrészt nagy számban küldenek vissza menekülteket, és jelentős számú az önkéntes hazatérés is. A visszaküldés tehát létező lehetőség, és elismeri a migrációs kompakt tervezete is. El kell ismerni, hogy arra nincs lehetőség, hogy ha valaki partot ér Olaszország déli részén, azonnal visszaküldjék.

Az IOM segít a visszaküldésben is

Elmondta, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezet elsődlegesen tájékoztatást nyújt a Líbia partjainál feltűnő migránscsoportok számára arról, hogy mi várhat rájuk. Milyen veszélyekkel találkozhatnak, mit jelenthet számukra, hogyha folytatják az utat a tengerpart felé, és ott megpróbálnak egy csónakba beszállni. Milyen fenyegetést, kockázatot jelent, ha embercsempészekhez fordulnak. Azoknak, akik a genfi konvenció szerint menedékjogra nem számíthatnak, segítséget ajánlanak fel a hazatéréshez, amit sokan el is fogadnak. Hozzátette, a Menekültügyi Főbiztosság emberei foglalkoznak a státus meghatározásával, de ez nem jelent területen kívüli menedékügyi eljárást.

Megjegyezte a szervezet összességében 23 ezer embert küldött vissza hazájába, ami jelentős számnak mondható, mert ezek a migránsok sem próbáltak Európába jutni.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Több ember meghalt egy franciaországi iszlamista túszejtés során

Két embert megölt, és több mint tizet megsebesített egy marokkói származású iszlamista, aki péntek délelőtt …

Egy hozzászólás van

  1. . A mi “becsületes” zsidónk az a zsidó, aki átkeresztelkedik, ha kell, naponta kétszer, aki azt sem tudja, hova legyen a magyarságától, úgy köpik, mintha népszínműben volna, aki zokog a magyar határon, mint a vajszívű Vázsonyi, aki a nemzetiszínű határcövek láttára majdnem fizikai zsidóságából is magyarrá integrálódott. Ez az a zsidó, mely abban a pillanatban, hogy a csehek Lőcsére beléptek, dühös csehhé, s Kolozsváron az első oláh katona láttára felgerjedt oláhhá fett. Ez a legveszélyesebb típus, ezt küldi a félelmetes faj előre, hogy a népek kebelében elfoglalják az elővárakat. A kommunizmus alatt a zsidó imperializmus legféktelenebb harcosai katolikus, református s volt nemzeti színű zsidók voltak. Egy zsidó író, a zsidó uralom egyik komikus, torz figurája, a háborúban még “mérhetetlen faji gőggel” nézte a magyar katonákat, s a kommunizmus második napján már piszkos szavakban köpte le a magyar fajt. A zsidó, zsidó ellen harcolok teljes erőmből, de tisztelhetem, mint nemes ellenfélt. De ezek a nemzeti színű, magyar és keresztény zsidók az emberiség leghitványabb söpredékei, s életösztönünknek ezeket kell legelőbb eltüntetni a magyar életből
    Éppen ilyen dőreség, ha a zsidókérdésben a szeretetre s kereszténységünkre hivatkoznak. A szeretet nem az, hogy szeressem azokat, akik eleszik a jövőt a gyermekeimtől, akik eleszik az országot fajomtól: a szeretet törvénye mindenekelőtt a hozzám tartozók, és fajtám iránt kötelez.
    Szabó Dezső 100 éve mondja!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.