2018 július 21., szombat
A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium védelmében szervezett tüntetés a város prefektusi hivatala előtt 2017. szeptember 6-án. A Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett, a megszüntetés határára jutott gimnázium védelmére szervezett tüntetésre egész Erdélyből érkeztek a résztvevők. MTI Fotó: Boda L. Gergely

Rendeződhet a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye

Share

A vezető román kormánypárt kormányhatározattal vagy törvénnyel hozná létre újra a tanévkezdés előtt megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy tévéinterjúban beszélt erről, kijelentését az Agerpres hírügynökség idézte.

Liviu Dragnea az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetését idézte, amelyről múlt szombaton Facebook-bejegyzésében már beszámolt. ”Elmondtam neki: megoldjuk ezt a kérdést úgy, hogy a következő tanévtől az az iskola (a Római Katolikus Gimnázium) létrejöjjön. Vagy kormányhatározatot fogadunk el, vagy törvényt a parlamentben, de mindent megteszünk azért, hogy ez az iskola megalakuljon” – fogalmazott újabb nyilatkozatában a politikus, aki a román képviselőház elnöki tisztségét is betölti.

A politikus az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés részleteire is kitért. Elmondta, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke közvetítésével sikerült kapcsolatba lépnie Magyarország miniszterelnökével, akit “párbeszédre nyitott, intelligens, rendkívül pragmatikus és jó humorérzékű” politikusként ismert meg.

“Veszekedünk évek óta ahelyett, hogy együttműködnénk a gazdaságban, és erősebbek lennénk együtt, mert sok közös érdekünk van: gazdasági is, stratégiai is, illetve a közös EU-s munka terén is. Azt hiszem, jobb, ha megoldásokat keresünk arra, ami a jelenben és a jövőben érdekel bennünket. Elmondtam: teljesen jogosnak találom a kérést, hogy az az iskola működjön” – idézte a telefonbeszélgetést Liviu Dragnea.

A marosvásárhelyi iskolahelyzet megértetésére elmagyarázta, hogy a római katolikus egyház, miután visszakapta a marosvásárhelyi iskolaépületeit, nem tette ki azokból a román tannyelvű Unirea Főgimnáziumot, csak annyit kért, hogy cserében a kisebbik épületében jöjjön létre egy római katolikus iskola.  ”Erre a kérésre a román állam igent mondott” – fogalmazott a PSD elnöke.

Liviu Dragnea arra is kitért, hogy az iskolaügy rendezésére tett ígéretéért cserébe Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy utasítja Magyarország külügyminiszterét: támogassa Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). ”Találkozókat kell még rögzítenünk, hogy megkeressük, melyek a legjobb utak ahhoz, hogy jó együttműködés alakuljon ki a két ország között” – fogalmazott Liviu Dragnea.

MTI/hirado.hu

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Az RMDSZ a kisebbségi lét száz évét bemutató honlapot indított

A Magyarok Romániában – száz év története című dokumentumfilm-sorozat első részével indította el a Romániai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.