2019 április 23., kedd
Donald J. Trump és Brett Kavanaugh a jelölés bejelentésekor MTI/EPA/Michael Reynolds

Rettegnek a demokraták: Trump új főbírójelöltje bebetonozná Amerika első diktatúráját

Share

Donald Trump amerikai elnök Brett Kavanaugh-t jelöli az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának. Kavanaugh fellebbviteli bírói kinevezésekor már sikeresen szerepelt a nagyon kemény szenátusi meghallgatáson, de természetesen vezető demokrata párti politikusok már előre rettegnek a kinevezésétől. Szerintük Kavanaugh értékrendje nem tükrözi az amerikai értékrendet, és megválasztása bebetonozná Amerika első diktatúráját.

Donald Trump helyi idő szerint hétfőn este a Fehér Házban jelentette be döntését. Az elnök beszédét és a főbírójelölt bemutatását valamennyi amerikai televízió élőben közvetítette.

Az 53 éves konzervatív Brett Kavanaugh 2006 óta Washington DC fellebbviteli bíróságának tagja, és sajtójelentések szerint őt támogatta a Fehér Ház jogi főtanácsadója, Don McGahn is, aki a jelölési folyamatot irányította. Jelölésére azért került sor, mert Anthony Kennedy főbíró pár héttel ezelőtt bejelentette, hogy visszavonul.

Trump „briliáns jogászként” mutatta be jelöltjét, és hangsúlyozta, hogy kifogástalan szakmai előélettel, illetve páratlan felkészültséggel rendelkezik, valamint „bizonyítottan elkötelezett” a törvény előtti egyenlőség elve mellett. Rövid beszédében Kavanaugh szakmai munkáját illetően azt ígérte: a törvény betű szerinti betartásán munkálkodik majd. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Washington DC-ben családjával együtt egy katolikus közösség aktív tagja.

Brett Kavanaugh a Yale Egyetemen végzett. Fiatal jogászként annak a Kenneth Starr bírónak volt a munkatársa, aki a kilencvenes években a Bill Clinton akkori elnök elleni vizsgálatot irányította, később pedig a George W. Bush vezette Fehér Házban volt jogi tanácsadó. Jelöltségét a szenátusnak kell jóváhagynia.

A republikánusok örülnek

Hosszadalmas vitára számíthat, hiszen a demokrata párti szenátorok már közölték: nem támogatják Trump jelöltjét, részben mert szerintük a jelöléssel meg kellett volna várni az őszi félidős választásokat, részben pedig mert úgy vélik, Kavanaugh megszavazásával a legfelsőbb bíróság konzervatív irányban tolódik el. Ugyanakkor elemzők emlékeztetnek rá: Kavanaugh a fellebbviteli bírói kinevezésekor már sikeresen szerepelt a nagyon kemény szenátusi meghallgatáson.

A jelölés utáni első reakciók republikánus politikusoktól érkeztek. Paul Ryan házelnök „tökéletes választásnak” nevezte Kavanaugh jelölését, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője pedig „pompás választásról” beszélt első nyilatkozatában. Dicsérte és „briliáns jogásznak” minősítette a jelöltet George W. Bush is.

John McCain arizonai szenátor, aki eddig Donald Trump valamennyi döntését bírálta, közleményben tudatta, hogy támogatja Brett Kavanaugh jelöltségét. Ő a jelölt „kifogástalan” szakmai előéletét méltatta, és leszögezte, hogy Kavanaugh „igazságos és független” bíróként szerzett szakmai elismertséget.

A legfelsőbb bírói kinevezés egy életre szól, és az amerikai politikai és közéletben rendkívül fontos döntés. A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis az amerikai életet meghatározó, kötelező erejű döntéseket hoz.

Vezető demokrata párti politikusok bírálják

Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője kedden az MSNBC televízióban leszögezte: ellenzi a jelölt megszavazását, és ehhez a rendelkezésre álló valamennyi eszközét igénybe veszi. A New York-i szenátor elsősorban amiatt aggódott, hogy Kavanaugh kinevezésével a legfelsőbb bíróság visszavonhatja az abortusztörvényt, noha Brett Kavanaugh soha nem nyilatkozott meg az abortusztörvény ellen. Schumer másik fő aggodalma az előző amerikai elnökről, Barack Obamáról elnevezett, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény jövője. Schumer úgy vélte, hogy a meghallgatás során sikerülhet a szenátusban többséget szereznie a jelölt elutasításához.

Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselők csoportjának vezetője kedden közleményben utasította el Brett Kavanaugh jelöltségét. A kaliforniai politikusnő szintén az abortusztörvény esetleges visszavonása miatt aggódott, szerinte Kavanaugh eddigi pályája azt bizonyította, hogy ellenzi a nőknek azt az alapvető jogát, hogy maguk döntsenek a gyermekvállalásról. Pelosi azzal vádolta meg az amerikai elnököt, hogy a jelöléssel “radikálisan visszájára fordítja az amerikai igazságszolgáltatás és a demokrácia rendszerét”.

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, szintén az MSNBC televízióban arról nyilatkozott, hogy “Kavanaugh értékrendje nem tükrözi az amerikai értékrendet”.

Még a hollywoodi elit is fontosnak érezte, hogy hallassa hangját az ügyben. Joss Whedon filmrendező szerint “ez a jelölés bebetonozza Amerika első diktatúráját”, Ron Perlman színész szerint Kavanaugh bíró “visszavinné Amerikát a középkorba”, Julianne Moore színésznő pedig Twitter-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy “egyértelmű üzenetet kell küldeni a szenátusnak: ez az ország nem engedheti meg, hogy olyan bírája legyen a legfelsőbb bíróságon, aki nagy valószínűséggel támogatja a fegyverlobbi szélsőségességeit”.

MTI / Polgárportál

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 27.: Múzeum tárgyak nélkül (Zsidó Kiválóságok Háza, Balatonfüred)

Az Aranyember szelleme kísért Balatonfüred utcáin, úgy kering, mint a szél… Néha felkapja a múltat, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.