2018 május 25., péntek
Muszlimok Rómában 2016 (fotó: dailymail.co.uk)

Róma intő jel lehet!

Share
Muszlimok Rómában 2016 (fotó: dailymail.co.uk)

Henryk Sienkiewicz Quo Vadis című regényében a következő sorokra leltem:

“Vinicius régen nem volt már a városban, most hát bizonyos kíváncsisággal nézte ezt a rajzó tömeget, meg ezt a Forum Romanumot, amely a világ hullámai fölött uralkodott, de ugyanakkor úgy elárasztották a világ hullámai, hogy Petronius, mintegy társa gondolatát kitalálva, megjegyezte: a quirisek fészke – quirisek nélkül. S valóban, a helybeli elem szinte elveszett ebben a mindenféle és -fajta népségből álló tömegben. Voltak ott aethiopsok, óriási szőke emberek a távoli északról, britannok, gallok és germánok, Sercium ferde szemű lakói, az Euphrates és Indus partvidékéről való emberek, téglaszínre festett szakállal, Orontes-parti fekete szemű, szelíd tekintetű szíriaiak, az arab sivatagok csonttá aszalódott lakói, horpadt mellű zsidók, egyiptomiak, az örökös közömbös mosollyal az arcukon, aztán numidák, afrikaiak meg hellasi görögök, akik bölcsességük, művészetük, értelmük és csalárdságuk révén a rómaiakkal egyformán uralkodtak a városon. Voltak itt a szigetekről származó meg kis-ázsiai görögök, egyiptomi meg itáliai görögök, sőt Gallia Narbonensisből valók is. Az átfúrt fülű rabszolgák tömegéből nem hiányzott a naplopó szabad lakosság sem, amelyet a császár szórakoztatott, táplált, sőt ruházott is, s voltak szabad jövevények is, akiket a könnyű élet és Fortuna istenasszony csalt ebbe az óriási városba, nem hiányoztak az árusok meg Serapis papjai sem, pálmaágakkal a kezükben. Isis papjai, kinek oltárára több áldozatot hordtak, mint a capitoliumi Iuppiterére, Cybele papjai, kezükben az aranyló rizskalászokkal, meg még számos istenség vándorpapjai, keleti táncosnők; rikító mitrákkal, amulettárusok, kígyóbűvölők meg káldeai mágusok, végül minden foglalkozás nélküli emberek, akik minden héten jelentkeztek a Tiberis-parti magtárakban gabonáért, verekedtek a cirkuszokban a lutrijegyekért, éjszakáikat a Tiberis túlsó partján, a folytonosan düledező viskókban, a derűs meleg napokat pedig a cryptoporticusokban, Suburra szennyes kifőzéseiben, Milvius hídján vagy a gazdag emberek insulái előtt töltötték, ahol időnként odalöktek nekik valamit a rabszolgák asztaláról megmaradt hulladékokból.” (Fordította Mészáros István)

Babits giccsesnek tartja; Kosztolányi szerint egyenes középszerű Sienkiewicz ókori Rómában, Nero császár és a keresztényüldözések idején játszódó regénye – ez a rész mégis valahogy fontossá, aktuálissá vált. Mintha a mai Rómában járnánk…

Róma intő jel lehet!

Muszlimok tiltakoznak Rómában 2016 (fotó: dailymail.co.uk)

Kapcsolódó cikk: Nagy Ervin: Róma bukása intő jel lehet! (szegedma.hu)

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Pók Katalin: Váratlan elismerés, váratlan helyről

A HírTv Egyenesen című adásában 2018. május 17-én a Fidesz váratlan dicséretet kapott. Meghívott vendégként …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Kedves Ervin! Reggel is, este is első , hogy a levelezést nyitom meg. Az információéhségem bizonyára nagyobb , mint sok más internetezőnek . Mindíg is érdekelt a helyzet alakulása. Amin csodálkozom , hogy pl. erre a cikkre sem találok véleményeket . —Újabban ez mintha általános jelenség lenne.— Ennyire közömbössé válnak az emberek? Eléggé elszomorító! / Persze , ha én vagyok túl aktív , akkor elvárom , hogy az orromra koppintsatok !/ A cikk igen “érdekes”, jó vitaanyag úgy gondolom. ÉS: Sajnos elszomorító !Itt és most is az a véleményem , hogy komoly összefogásra lenne szükség. Ma reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor Elnök Úr alaposan rávilágított a helyzet tarthatatlanságára –is–, a teendőkre is ! Akinek jó a hallása , az elgondolkodhat azon , hogy köszönje meg a Jóistennek —és persze a szülőknek !—, hogy Őt adta nekünk , aki érti a szakmáját , és képes messzire látni. Ha szerencsénk lesz , nem csak Hazánkat , de Európát is “megmenti ” a pusztulástól.SEGÍTSE ISTEN és ember ebben Őt!!!.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.