2019 augusztus 25., vasárnap
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kezet fog a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megnyitója előtt. MTI Fotó: Veres Nándor

Román lap: A magyar revizionizmus perverz támadása

Share

Az Evenimentul Zilei című román lap Németh Zsolt tusványosi előadását kifogásolva foglalkozott Magyarországgal csütörtökön, míg a Die Presse című osztrák napilap Orbán Viktor miniszterelnök balkáni törekvéseiről közölt cikket.

Az Evenimentul Zilei “magyar revizionizmus perverz támadásának” nevezte tusnádfürdői tudósítása címében Németh Zsoltnak a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elhangzott előadását.

A jobboldali Traian Basescu volt államfőhöz közel álló lap azt emelte ki, hogy az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint az európai projektnek választ kell adnia Trianon problémájára. A szerző úgy értékelte, hogy “a magyar képviselő gyújtó hangú kijelentést tett a trianoni szerződésről”, mivel ezt európai problémaként állította be, amelyre Európának közös választ kell adnia.

A cikkíró kitért arra, hogy Németh Zsolt a Minority SafePack nevű (Románia által ellenzett), az őshonos kisebbségek jogvédelem uniós szintű szabályozását sürgető európai polgári kezdeményezést is a közös európai projekt részeként említette, és fontos szerepet tulajdonított az nemzeti közösségeknek.

A Die Presse című osztrák napilap szerzője Orbán Viktor magyar miniszterelnök montenegrói látogatásáról és balkáni törekvéseiről szóló cikket közölt, amely a lap nyomtatott verziójában is megjelent csütörtökön. A szerző, Thomas Roser kiemelte: Orbán szerint a “maffiaüzelmeiről hírhedt” uniós tagsági várományos ország készen áll a csatlakozásra. Orbán egyúttal felajánlotta: Magyarország szívesen segít a balkáni országnak megvédeni határait – idézte fel a lap.

Azonban az elkerített Európa hívének számító Orbán “nemcsak az EU külső határain létesítendő drótkerítés ékesszóló védelmezőjeként koptatja a kilincseket mostanában Dél-Európában” – emelte ki Roser. Szerinte Orbán célja, hogy áprilisi választási győzelmét követően “a hátsó udvart is beszántsa”, és kiterjessze befolyását a Balkánra.

Roser úgy véli, hogy a szerb és a montenegrói vezetők követendő példát látnak a magyar miniszterelnökben, aki egyfelől EU-szkeptikus létére nagyon hatékonyan lefölözi az országa rendelkezésére bocsátott uniós támogatásokat, másfelől pedig öntudatosan lesöpri magáról az EU alapjogok megsértését kifogásoló dörgedelmeit.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.