2019 június 18., kedd
Az útról is jól látható a bányászok életét bemutató szoborcsoport - Rozványi Dávid fényképe

Rozványi Dávid: Telkibányai Helytörténeti Kiállítás

Share

Ahogy Füzérradvány felől a faluba érünk, az úttól jobbra azonnal feltűnik a régi porcelángyár épülete, ami ma a helytörténeti kiállításnak ad otthont. A hatalmas kertben festett szobrok idézik fel, a tájba simulva bányászok egykori életét, a múzeum épülete azonban szerényen hallgat arról, milyen kincseket őriznek benne.

Egykor így nézett ki a porcelángyár – Rozványi Dávid fényképe

A kiállítás szervezői a „Varietas delectat” (változatosság gyönyörködtet) jegyében minden szobában a falu és a Zemplén más-más csodáját mutatják be: egy szobát szenteltek a föld mélyéről előkerült ásványoknak, egyet az állat és növényvilágnak (többek között egy hangulatos dioráma segítségével), látható itt néprajzi és kerámiagyűjtemény, az épület egykori tulajdonosainak életét bemutató emlékszoba, igazi enteriőr a múltból és bányászati kiállítás is. Egy egész falat betöltő makettem mutatják be, milyen volt régen egy bányászváros élete a föld felett és a föld alatt.

Egykor nem csak a csákányt forgatták ügyesen a bányászok – Rozványi Dávid fényképe

Az ember egy pillanatra elgondolkozik azon, hogy milyen ára volt a régi gazdagságnak, az aranynak, ami Magyarországot európai nagyhatalommá tette: milyen szűk járatokon, fáklyák pislákoló fényében, kellett kúszkálniuk a bányászoknak, hogy néhány gramm aranyat kisajtoljanak a földből. Mégis, az így bányászott arany tette lehetővé, hogy virágzó városok épüljenek, hogy Mátyás fizetni tudja fekete seregét, Zsigmond egyesíteni tudja a keresztény Európát a skizma (a nagy nyugati egyházszakadás) évtizedei után, a török ellen. A sötétben bányászott csillogó arany volt a magyarok csodafegyvere a középkorban, aminek nem tudtak ellenállni a csillogó kardok. Egykor Telkibánya nevének állandó jelzője volt az „Aranygombos”: a legendák szerint, a templomának tornyát egykor valódi aranygömb ékesítette.

Bányászélet a föld felett és föld alatt – Rozványi Dávid fényképe

A sok izgalmas tárgy között szinte fel sem tűnik egy kisebb terepasztal, ami a szomszéd város, Koncfalva középkori bányászatát mutatja be. A kedves olvasó most ne üsse be a googlemaps-be a város nevét, ma már csak egy romváros emlékeztet az egykor virágzó településre az erdő mélyén, s a csatornarendszer a föld felszíne alatt. Ma már szinte észrevétlen a parkoló, Telkibánya és Pálháza között. nagyjából húsz perc, amíg az ember az ösvényen felkapaszkodik. Van valami félelmetes titka a fáknak, főleg, ha sötétedéskor látogatunk el erre; mintha valóban a föld alatt rekedt bányászok suttogását hallanánk. Mert az erdő véres titkot rejt; egykor 360 bányászt temetett maga alá a föld. A bánya vezetője sietett a városba, hogy a családjaikkal közölje a tragikus hírt, de azok nem hittek neki, csak kinevették. Ekkor a bányamester zenészeket hívatott, s ünnepséget rendezett, táncba hívta az asszonyokat, majd a mulatság közben megszólalt: még sohasem táncoltam együtt 360 özvegyasszonnyal… A legendák szerint így ért véget egyetlen nap alatt egy virágzó bányaváros története. Talán csak legenda, mégis hűen tanúskodik a magyar néplélekről: ahogy az özvegyek sem voltak hajlandóak tudomást venni a tragikus valóságról, úgy mi magyarok is mindig behunytuk a szemünket, amikor valamilyen történelmi mértékű kataklizma közelített felénk. Nem hittük el, hogy a török eljuthat Budáig, el voltunk foglalva a saját belpolitikai csatározásainkkal, délcegen és nyalkán vonultunk az I. Világháború húsdarálójába, elhívén, hogy ez is csak olyan háború lesz, mint amilyenekről az operettekben énekelne, nem hittük el, hogy a szovjetek bevehetik Budapestet, amikor az ostromgyűrű bezárult a város körül, még mindig karácsonyi ajándékokat vásárolgattunk…

A város, amit az erdő nyelt el… – Rozványi Dávid fényképe

Erre és a magyar történelem talán legnagyobb bányaszerencsétlenségére emlékeztet minket ez a terepasztal a Telkibányai Helytörténeti Kiállításon.

Korábban:

Temetni jöttem versemet…

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.