2018 augusztus 19., vasárnap
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója
Fotó: MTI

Schmidt Mária: közös gondolkodásra hívjuk az embereket Európa jövőjéről

Share

Közös gondolkodásra hívjuk az embereket arról, hogy milyen Európát akarnak – hangsúlyozta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumi tagja pénteken Budapesten, a május 23-24-ére tervezett Európa jövője című nemzetközi konferencia háttérbeszélgetésén.

Az eseményt a közalapítvány, valamint a Századvég Alapítvány szervezi a visegrádi együttműködés 2017-2018-as magyar elnöksége keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. Schmidt Mária azt mondta, hogy a közép-európai térségnek is megvannak a saját érdekei, víziói arról, milyen irányba kellene átalakítani az Európai Uniót. Úgy látják, bizonyos szereplők nagyon harsányan képviselik a saját érdekeiket, ezért ők fontosnak tartják, hogy ezen aktorokkal szemben a közép-európai régió is aktívan bekapcsolódjon a vitába. Ebbe az irányba szeretnék megtenni az első lépést a konferenciával, és folytatnák is az így megkezdett munkát.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy eltérő hátterű előadókat javasoltak meghívni, akik között tudós, politikus, újságíró és diplomata egyaránt megtalálható. Ez biztosítja, hogy valóban élénk eszmecsere alakuljon ki, amely segíti a gondolkodást – vélekedett. Úgy fogalmazott, hogy az alapítvány “tartalomszolgáltatóként” kapcsolódott be a szervezésbe. A konferencia mind az öt témáját olyannak gondolják, amely alapvetően határozza majd meg Európa jövőjét az elkövetkezendő években – mondta Barthel-Rúzsa Zsolt.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója felsorolta az öt panelbeszélgetés címét: Kultúrharc, kultúrák harca Európában; Migráció, betelepítés, nemzeti identitás, Európa jövője; Geopolitikai kihívások; A mesterséges intelligenciáé a jövő?; valamint A V4 Európa gazdasági motorja (gazdaságfejlesztés: vállalkozásfejlesztés, külgazdaság, feltörekvő piacok). Kijelentette, hogy a lassan húszéves Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány mindig arra törekedett, hogy eltérő nézeteket ütköztessen. Amikor tavaly nyáron a kormány megbízta őket azzal, hogy bonyolítsák le a visegrádi együttműködés 2017-2018-as magyar elnökségének kulturális és tudományos programját, azonnal megfogalmazódott bennük egy olyan többnapos budapesti tanácskozás ötlete, amely lehetőséget teremt arra, hogy a térség gondolkodói különböző témák mentén kifejtsék az álláspontjukat – idézte fel Tallai Gábor.

Szabó László, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány tanácsadója közölte: a konferencián bárki ingyenesen részt vehet, csupán regisztrálni kell a honlapon. Ez a http://europajovojev4.eu címen érhető el, és minden információt tartalmaz. A rendezvény költségeiről annak lezárulta után tudnak majd tájékoztatást adni – jelezte. A konferencia nyelve angol és magyar, szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Kérdésre Szabó László beszélt arról, hogy valóban előad Budapesten Milo Yiannopoulos. Ő az a brit újságíró, aki korábbi sajtóinformációk szerint nyíltan kiállt a pedofília mellett. A tanácsadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt a rendezvényt május 25-én tartják majd, a konferenciától függetlenül.   Az előadásnak külön honlapot hoztak létre, ott lehet rá regisztrálni – jelezte Szabó László. Az előzetes program szerint a konferencián felszólal mások mellett Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete, valamint Schmidt Mária is.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós és Gulyás Gergely

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.