2018 április 20., péntek
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. MTI Fotó: Mészáros János

Soltész Miklós: a magyar kormány segíti a külhoni közösségeket

Share

A szülőföldön való megmaradáshoz, a magyarság és a magyar nyelv, valamint a kereszténység megmaradásához számos segítségre van szükség, és a magyar kormány ezt a segítséget megadja a külhoni közösségeknek – hangsúlyozta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Tóthfaluban, ahol a magyar kormány támogatásával fejlesztették a helyi diákotthon informatikatermét.

A délvidéki tóthfalusi Egyházi Oktató Nevelő Központ diákotthonának informatikatermébe 11 asztali számítógépet vásároltak, miután a magyar kormány 2,9 millió forint értékben támogatást biztosított erre a célra.
Az Emmi eddig összesen 12 millió forintot adott a tóthfalusi Munkás Szent József Római Katolikus Plébánia részére a helyi egyházi diákotthon fejlesztési céljaira.

Soltész Miklós kijelentette: a magyar kormány akkor tud bármilyen célkitűzést is támogatni, ha van valamilyen hosszú távra mutató elképzelés, és a tóthfalusi egyházi diákotthon ilyen.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest az utóbbi hat évben több mint 450 millió forinttal támogatta a Vajdaságban élő katolikus, református és evangélikus magyarok hitéleti tevékenységét. Ezen felül a legjelentősebb vajdasági búcsújáróhely, a doroszlói Mária-kegyhely felújítására is több mint 700 millió forintot biztosított a magyar kormány.

Rámutatott, hogy a magyar és a szerb kormány kapcsolata nagyon jó, a megbékélési folyamat során abba is bele lehetett látni, milyen gondokkal küzd a magyar, illetve a szerb közösség. Emellett az is egyértelművé vált, hogy összefogással biztosítani lehet a helyben maradást, a megmaradást. “Megtaláljuk azokat a feladatokat, amelyek leginkább ezt a célt szolgálják” – tette hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke pedig felhívta a figyelmet: “Ahhoz, hogy egy közösség fejlődni tudjon, hogy támogatást tudjon szerezni, fontos, hogy abban a közösségben legyenek emberek, akiknek elképzelésük, hitük van”. Ilyen emberként nevezte meg a kollégium vezetőjét, Utasi Jenőt, akit egyben a tóthfalusi közösség motorjának hívott.

A tóthfalusi diákotthont 2002-ben hozták létre a magyar kormány támogatásával. Az intézmény 65-70 lakó számára biztosít szállást és étkezést.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Merkel: Az EU megújítása nem lehet az „elitek projektje”

Az Európai Unió reformja nem lehet az „elitek projektje”, hanem az emberek javát kell szolgálnia …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.