2017 augusztus 20., vasárnap
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. MTI Fotó: Mészáros János

Soltész Miklós: a magyar kormány segíti a külhoni közösségeket

Share

A szülőföldön való megmaradáshoz, a magyarság és a magyar nyelv, valamint a kereszténység megmaradásához számos segítségre van szükség, és a magyar kormány ezt a segítséget megadja a külhoni közösségeknek – hangsúlyozta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Tóthfaluban, ahol a magyar kormány támogatásával fejlesztették a helyi diákotthon informatikatermét.

A délvidéki tóthfalusi Egyházi Oktató Nevelő Központ diákotthonának informatikatermébe 11 asztali számítógépet vásároltak, miután a magyar kormány 2,9 millió forint értékben támogatást biztosított erre a célra.
Az Emmi eddig összesen 12 millió forintot adott a tóthfalusi Munkás Szent József Római Katolikus Plébánia részére a helyi egyházi diákotthon fejlesztési céljaira.

Soltész Miklós kijelentette: a magyar kormány akkor tud bármilyen célkitűzést is támogatni, ha van valamilyen hosszú távra mutató elképzelés, és a tóthfalusi egyházi diákotthon ilyen.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest az utóbbi hat évben több mint 450 millió forinttal támogatta a Vajdaságban élő katolikus, református és evangélikus magyarok hitéleti tevékenységét. Ezen felül a legjelentősebb vajdasági búcsújáróhely, a doroszlói Mária-kegyhely felújítására is több mint 700 millió forintot biztosított a magyar kormány.

Rámutatott, hogy a magyar és a szerb kormány kapcsolata nagyon jó, a megbékélési folyamat során abba is bele lehetett látni, milyen gondokkal küzd a magyar, illetve a szerb közösség. Emellett az is egyértelművé vált, hogy összefogással biztosítani lehet a helyben maradást, a megmaradást. “Megtaláljuk azokat a feladatokat, amelyek leginkább ezt a célt szolgálják” – tette hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke pedig felhívta a figyelmet: “Ahhoz, hogy egy közösség fejlődni tudjon, hogy támogatást tudjon szerezni, fontos, hogy abban a közösségben legyenek emberek, akiknek elképzelésük, hitük van”. Ilyen emberként nevezte meg a kollégium vezetőjét, Utasi Jenőt, akit egyben a tóthfalusi közösség motorjának hívott.

A tóthfalusi diákotthont 2002-ben hozták létre a magyar kormány támogatásával. Az intézmény 65-70 lakó számára biztosít szállást és étkezést.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Oroszországban is késeléses támadás volt

Nyolc járókelőt megkéselt szombaton egy ismeretlen férfi az oroszországi Szurgut városában – jelentették orosz hírügynökségek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.