2020 január 24., péntek
Illusztráció / Fotó: MTI

Somogyi Alfréd esperes: Bolsevik sztereotípia, hogy Horthy megosztó személyiség lenne

Share

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Fazekas László egyelőre nem akarja kommentálni, hogy a tervek szerint Hodosban október végén felavatják Horthy Miklós, a vitatott megítélésű magyar kormányzó első szlovákiai mellszobrát. A Pozsonyi Református Egyházmegye esperese, Somogyi Alfréd szerint azonban helyénvaló emléket állítani azoknak a történelmi személyiségeknek, akik a református egyházhoz kötődnek.

Fazekas László püspök egyelőre nem foglalt állást a szoboravatással kapcsolatban. Lapunkkal közölte, csak az egyház vezetőségével való egyeztetés után adnak ki nyilatkozatot erről az elkövetkező napokban.

Az Új Szó elérte Somogyi Alfréd esperest, akinek egyházmegyéjéhez a hodosi egyházközség is tartozik. Elmondása szerint a szobor ajándékként érkezik a Horthy Miklós Társaságtól, és mivel a kormányzó a 20. század református vallású világi személyiségei közé tartozik, helyénvaló szobrot állítani neki. Somogyi szerint Horthy Miklós vitatott történelmi szerepe sem befolyásolja megítélését: „Bolsevik sztereotípia, hogy Horthy megosztó személyiség lenne. Református magatartásában semmi megosztó nem volt” – mondta lapunknak. Véleménye szerint az egyházzal kapcsolatos szerepét el lehet választani történelmi szerepétől. „Ha Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc vagy épp az egyháztörténet bármelyik fontos személyiségének emlékezetében el lehet választani a pozitív és negatív cselekedeteket, akkor ez Horthy esetében is lehetséges. Mi az egyházunkhoz kötődő kiemelkedő világi emberként tartjuk őt nyilván” – szögezte le az esperes.

Kérdésünkre, nem tartja-e problémásnak, hogy a szoboravatón Hegedűs Loránt, a magyar szélsőjobboldalhoz köthető lelkész hirdethet igét, azt mondta: tudomása szerint az illetékes egyházi főhatóság nem vonta meg Hegedűs engedélyét, ezen túlmenően pedig nem érdekli a lelkész politikai megítélése. „Ha igét fog hirdetni, az nem politikai beszéd lesz” – mondta Somogyi Alfréd. Hegedűst korábban épp egy Horthy-szobor avatóján mondott prédikációja miatt írásbeli megrovásban részesítette az egyház. Somogyi szerint ő maga nem híve a preventív intézkedéseknek. „A hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk” – mondta hozzátéve, hogy amennyiben a szolgálat megfelelő lesz, megköszöni azt, ha kifogásolhatónak tart valamit, azt szóvá teszi, és amennyiben indokoltnak tartja, hogy fegyelmi eljárást indítson, azt fogja tenni. Somogyi arról nem beszélt, egyeztetett-e a helyzetről Fazekas László püspökkel, vagy Kis-Csáji Juliannával, a hodosi egyházközség lelkészével.

ujszo.com

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    I G A Z A V A N SOMOGYI ESPERES ÚRNAK !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.