2017 december 11., hétfő
Illusztráció / Fotó: MTI

Somogyi Alfréd esperes: Bolsevik sztereotípia, hogy Horthy megosztó személyiség lenne

Share

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Fazekas László egyelőre nem akarja kommentálni, hogy a tervek szerint Hodosban október végén felavatják Horthy Miklós, a vitatott megítélésű magyar kormányzó első szlovákiai mellszobrát. A Pozsonyi Református Egyházmegye esperese, Somogyi Alfréd szerint azonban helyénvaló emléket állítani azoknak a történelmi személyiségeknek, akik a református egyházhoz kötődnek.

Fazekas László püspök egyelőre nem foglalt állást a szoboravatással kapcsolatban. Lapunkkal közölte, csak az egyház vezetőségével való egyeztetés után adnak ki nyilatkozatot erről az elkövetkező napokban.

Az Új Szó elérte Somogyi Alfréd esperest, akinek egyházmegyéjéhez a hodosi egyházközség is tartozik. Elmondása szerint a szobor ajándékként érkezik a Horthy Miklós Társaságtól, és mivel a kormányzó a 20. század református vallású világi személyiségei közé tartozik, helyénvaló szobrot állítani neki. Somogyi szerint Horthy Miklós vitatott történelmi szerepe sem befolyásolja megítélését: „Bolsevik sztereotípia, hogy Horthy megosztó személyiség lenne. Református magatartásában semmi megosztó nem volt” – mondta lapunknak. Véleménye szerint az egyházzal kapcsolatos szerepét el lehet választani történelmi szerepétől. „Ha Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc vagy épp az egyháztörténet bármelyik fontos személyiségének emlékezetében el lehet választani a pozitív és negatív cselekedeteket, akkor ez Horthy esetében is lehetséges. Mi az egyházunkhoz kötődő kiemelkedő világi emberként tartjuk őt nyilván” – szögezte le az esperes.

Kérdésünkre, nem tartja-e problémásnak, hogy a szoboravatón Hegedűs Loránt, a magyar szélsőjobboldalhoz köthető lelkész hirdethet igét, azt mondta: tudomása szerint az illetékes egyházi főhatóság nem vonta meg Hegedűs engedélyét, ezen túlmenően pedig nem érdekli a lelkész politikai megítélése. „Ha igét fog hirdetni, az nem politikai beszéd lesz” – mondta Somogyi Alfréd. Hegedűst korábban épp egy Horthy-szobor avatóján mondott prédikációja miatt írásbeli megrovásban részesítette az egyház. Somogyi szerint ő maga nem híve a preventív intézkedéseknek. „A hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk” – mondta hozzátéve, hogy amennyiben a szolgálat megfelelő lesz, megköszöni azt, ha kifogásolhatónak tart valamit, azt szóvá teszi, és amennyiben indokoltnak tartja, hogy fegyelmi eljárást indítson, azt fogja tenni. Somogyi arról nem beszélt, egyeztetett-e a helyzetről Fazekas László püspökkel, vagy Kis-Csáji Juliannával, a hodosi egyházközség lelkészével.

ujszo.com

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Esterházy erkölcsi hagyatékának üzenete, hogy az elveszettnek tűnő ügyért is érdemes küzdeni

Esterházy János erkölcsi hagyatékának egyik fontos üzenete, hogy az elveszettnek tűnő ügyekért is érdemes küzdeni …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    I G A Z A V A N SOMOGYI ESPERES ÚRNAK !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.