2020 június 1., hétfő
George Soros / Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Soros vesztésre áll

Share

Vesztésre áll a nyílt társadalom terjesztéséért vívott harcban Soros György – minderről ő maga beszélt a New York Timesnak adott interjúban. A milliárdos tőzsde­spekuláns szerint az Orbán Viktor által képviselt illiberális állam meggyőzőbbnek tűnik az emberek számára.

– Kitartok az elveim mellett, attól függetlenül, hogy nyerésre vagy vesztésre állok. Sajnos most éppen túl sok helyen vesztek túl sokat – mondta Soros György a New York Timesnak adott terjedelmes interjúban.

A tekintélyes amerikai lap részvényeiből egyébként alig egy hónapja vásárolt hárommilliárd dollár értékben a Soros Fund Management LLC, így nem meglepő, hogy a magyar kormányt amúgy is gyakran kritizáló amerikai újság a jelentős befolyással bíró spekulánssal készített interjút.

Ebben azt is beismerte Soros, hogy ő sem tévedhetetlen, követett el hibákat, például akkor, amikor félreismerte a magyar miniszterelnököt.

Orbán Viktor neve egyébként harminchét alkalommal hangzik el az interjúban, a milliárdos pedig meglepő őszinteséggel vallja be, hogy az Orbán által képviselt illiberális állam meggyőzőbbnek tűnik az embereknek. Kiderült: mostanában egyre inkább foglalkoztatja, mit gondolnak róla, és egyáltalán nem örül annak, hogy sok ellensége van. Soros a riporter kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy nem látogathat Magyarországra, ez mérgező lenne, miután Orbán Viktor sikeres kampányt indított ellene.

Megjegyezte, hogy biztosan nagyon jól csinál valamit, ha ilyen ellenségei vannak. A cikk felidézte Soros egyik, 1994-ben mondott beszédét, amelyben a spekuláns elmondta, hogy azért költött dollármilliókat Magyarországra, mert olyan országgá akarta tenni szülőhazáját, ahonnan nem akarna emigrálni. Kifejtette: az 1980-as évek végén több tucat kelet-európai diákot támogatott külföldi ösztöndíjakkal azzal a céllal, hogy a liberális demokratikus vezetők új generációját kinevelje. Az egyik ilyen diák volt Orbán Viktor is, akit Soros karizmatikus diáknak ismert meg, és aki lelkes demokratának tűnt.

– Ám Orbán jobbra sodródott és a konzervatív politikai vonalat erősítette, elfordult a Nyugattól és Putyinhoz közeledett – fogalmazott Soros.

A spekuláns arra is kitért: Orbán Viktor 2014-es újraválasztását követően éleződött az európai menekültügyi válság, az OSF-től pénzügyi támogatásban részesülő csoportjai pedig segítséget nyújtottak a határ menti menekültek számára, ez lett végül az ürügy, ami miatt Orbán háborút indított ellene. Soros szerint alaptalanul vádolták meg azzal, hogy Magyarországot muzulmán bevándorlókkal akarja elárasztani.

Beszélt az ellene folytatott plakátkampányról, és megjegyezte: a választást követően sem maradt abba a támadás, így az OSF kénytelen bezárni budapesti irodáját, mivel aggódik az alkalmazottaiért. Szó esett arról is, hogy Soros célja – amelyre vagyona jelentős részét és élete utolsó fejezetét áldozta – kudarcba fulladhat. A riporter kérdésére, miszerint Magyarországra látogat-e még valaha, bizonytalan választ adott.

– Remélem – mondta, a cikkíró szerint nem sok meggyőződéssel a hangjában.

Magyar Idők

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

3 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Soros hazaáruló gazember! Az lenne az igazán ok, ha veszítene.Amen

  2. Még mindig azt képzeli,hogy jól csinál valamit?
    Ellenségeket,aligha lehet szerezni azzal,hogy jótékony az ember. Azzal inkább,hogy az emberek akarata ellen tesz. Mindezt módszeresen. S nem csupán Magyarországon utálják!

  3. Dávid Szaniszla

    Nyugodtan jöhet, ha akar, de csak mint egy senki, mint más túrista. Semmi kiemelés, semmi elsőbbség. Egy szürke akár ki. Nem bántjuk, de nem kap különös elbánást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.