2019 május 20., hétfő
Jean Asselborn luxemburgi és Josep Borrell spanyol külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli ülésén (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Spanyolország szembemegy a realitásokkal

Share

Spanyolország az az ország, amelyik nem tartja be a schengeni rendszert és nem védi meg a külső határokat, amikor beengedi az illegális bevándorlókat – nyilatkozta Pócza István a Századvég vezető kutatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Nem számít magasnak a Spanyolországba érkező menedékkérők száma, ezért nincs is szükség a Franciaországgal közös schengeni belső határ ellenőrzésére az új spanyol kormány külügyminisztere szerint. Josep Borrell, aki korábban az Európai Parlament (EP) elnöke volt, bírálta Magyarországot is a határzár miatt.

yílt egy hátsó ajtó, ahonnan az illegális bevándorlók bejutnak Németországba és Franciaországba és ezek a lépések nem lesznek túl népszerűek egyik országban sem – fogalmazott Pócza István. Ezek azok lépések, amelyek a schengeni rendszer működését veszélyeztetik – fogalmazott a szakértő. A hasonló gondolkodás miatt zárják le belső határaikat a schengeni tagállamok, hogy biztonságukat garantálják – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság hatezer eurót biztosít minden egyes bevándorlóért elmondta, hogy az Európai Bizottság az utóbbi időben az Európai Tanáccsal megy szembe.

Azt látjuk, hogy az EB hadjáratot folytat az Európai Tanács ellen, nem veszi figyelembe, hogy az állam-, és kormányfőket tömörítő szervezet milyen irányokat szab Európának. Az ET az a szervezet, amely az uniós intézmények közül a legerősebb felhatalmazással bír, és megválasztásukkal az európai állampolgárokat képviselik. Áttételesen az Európai Tanács elleni bírálatok az európai állampolgárok ellen irányulnak.

Szembemennek a realitással

Joseph Borrell a sokat idézett interjúban arról is beszélt, hogy Európának vérfrissítésre van szüksége a demográfiai hanyatlás megfékezésére.

Spanyolország komoly munkaerőpiaci problémákkal küzd, ezért érthetetlen, hogy miért kell teljesen képzetlen embereket beengedni, akikről tudható, hogy rövid időn belül nem fognak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Lényegében szembemennek a realitásokkal – tette hozzá.

forrás: M1 / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.