2020 augusztus 4., kedd

Stratégiai megállapodás a civil szervezetekkel

Share

A jogszabályok előkészítése kapcsán stratégiai megállapodást kötött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummárcius 13-án fővárosi civil szervezetekkel, a dokumentumot Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára és a tömörülések képviselői írták alá a Parlamentben.

Rétvári Bence a 25 fővárosi szervezettel történő aláírás előtt kiemelte: ha egy államnak szilárd alapvetései vannak, akkor az állam nem fél attól, hogy tanácsot kérjen a polgáraitól.     Hozzátette: az állam döntéshozatalát a civil szervezetek tanácsaival is segíteni kell. A parlamenti államtitkár jelezte: azt szeretnék, ha az állammal való partnerség a most aláírók számára minőségi előlépést jelentene. Ha minden civil szervezet számára érezhetővé válna,hogy az állam nem akadály, hanem partner, nem kerékkötő, hanem segítségnyújtó céljaikkal kapcsolatban – fogalmazott a parlamenti államtitkár.     Mint mondta: úgy gondolják, hogy az érintett szervezetek olyan tudással rendelkeznek,amit minden magyar állampolgárnak hasznosítania kell, és ugyanúgy a közjót szolgálják, csak kisebb léptékben, mint az állam. A kereszténydemokrata politikus rámutatott: azt kérik, hogy minden más olyan szervezet véleményét is„csatornázzák be” a jogalkotásba, amelyek együttműködő partnereik.  

Az előző egy évben kötött megállapodások tapasztalatai nagyon jók – hangsúlyozta a parlamenti államtitkár, hozzátéve: egy felnőtt, polgári állam számára rendkívül fontosak az ilyen megállapodások, és nagyon jó, hogy ezt törvény rögzíti. Így átláthatóak és tiszták lesznek azok a viszonyok, hogy a kormány kikkel működik együtt az egyes döntéshozatalok során.

„Tiszta viszonyok és bízunk benne, hogy sokkal jobb minőségű jogszabályok születnek ezáltal” – összegezte.     Rétvári Bence a nap folyamán további, vidéki civil szervezetekkel is aláír hasonló egyezményt. A tárca összesen 47 szervezettel kötött stratégiai megállapodást.     Egyezményt írtak alá többek között a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvánnyal, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsért Alapítvánnyal, a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesülettel, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesülettel, a Magyar Írószövetséggel,a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, a Magyar Református Szeretetszolgálattal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a Professzorok Batthyány Körével, a Rákóczi Szövetséggel és a Védegylet Veszprémért Egyesülettel.     

A jogszabályok előkészítésében való részvételről szóló 2010. évi törvény alapján a kormány a feladatának ellátása során együttműködik az érdekelt társadalmi szervezetekkel. Ennek célja, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei kapcsolódhassanak be a jogszabályok előkészítésébe, elősegítve ezzel a jogi szabályozás sokoldalú megalapozását, a jogszabályok minőségének és végrehajthatóságának javítását. Stratégiai partnerek lehetnek mindenekelőtt a civilszervezetek, az egyházak, a szakmai, tudományos szervezetek, az érdek-képviseleti szervezetek, a köztestületek, az országos kisebbségi önkormányzatok, valamint a felsőoktatási intézmények. Ilyen partnerség határon túli magyar szervezetekkel is kialakítható.
Forrás: MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Bakstól Ópusztaszerig: elkezdődött a Rákóczi Szövetség tábora

Megkezdődött a Rákóczi Szövetség negyedik nyári anyanyelvi tábora a Csongrád megyei Bakson, amelynek programjain Erdélyből, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.