2018 április 20., péntek

Szakmák Éjszakája 2017 – egy álom folytatódik

Share

Minden másfél évvel ezelőtt kezdődött: egy kisfiú ötletével, néhányunk álmával, hogy legyen egy nap, amikor vendégeskedhetünk a munka világában, amikor megmutathatjuk, mire képes a magyar szakképzés. Nem szólamokkal, reklámokkal, hanem élményekkel mondjuk el: érték az alkotás és fontos az odavezető út, a szakképzés.

Tavaly, 2016. április 15-én megtörtént a csoda: az ország 121 településén, 341 iskola programjaira 43 572 látogató jött el, hogy egy vidám estét és éjszakát töltsön el velünk. Ízlelgessük a számot: 4862 programmal vártuk a betérőket, szinte átláthatatlanul nagy és színes kínálattal.

Szeptemberben kicsit félve vágtunk bele az idei programok szervezésébe: vajon fenntartható-e a lelkesedés? Lesz-e elég erő és akarat, hogy újra megismételjük a tavalyi sikert?

Mert hiába dolgozunk ki terveket, hiába fejlesztünk honlapot, ha nincs az a 8 096 elkötelezett pedagógus, akik erejüket megfeszítve dolgoznak a sikerért, nem mentünk volna semmire sem.

Egy hónap és megtudjuk… Izgatottan számoljuk vissza a napokat, de az érdeklődés messze meghaladja a tavalyit, bátran állíthaatjuk: határtalan lesz az élmény. Nem csak azért, mert a tavalyihoz méltó programkínálatot sikerült összeállítani (a mai napig már 4 190 programot nyújtottak be hozzánk minőségbiztosításra), hanem azért is, mert jelentősen bővült a résztvevők köre: amíg tavaly csak a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szakképző intézmények rendezték meg a Szakmák Éjszakáját, addig idén szinte naponta érkeznek hozzánk megkeresések, egyéb minisztériumhoz tartozó iskoláktól, alapítványi szakképző intézményektől és vállalkozásoktól, hogy szeretnének részt venni a programban. Lassan megközelíti a 400-at a résztvevő intézmények száma…

Ezeknél a számoknál is fontosabb, hogy a munka világának egyre több oldala jelenik meg a Szakmák Éjszakáján, egyre több területet fontosságára tudjuk felhívni a látogatók figyelmét.

És idén teljesült egy másik álmunk is: a határon túli magyar iskolák is aktívan bekapcsolódnak a programokba: eddig 3 székelyföldi település vállalta, hogy saját intézményében is szervez programokat (Székelyudvarhely és Székelykeresztúr programjai már olvashatók is a honlapunkon!). Talán vannak, akik azt mondják, hogy ez nem sok. Mégis: van egy régi mese, arról, hogy egy suszter olyan lélekkel végzi a munkáját, hogy minden öltéssel az eget és a földet köti össze… Én azt hiszem, minden egyes ilyen rendezvény, ahol közösen ünneplünk a határon túli magyarsággal, egy öltés, ami összeköti a nemzet különszakadt tagjait.

Április 21-én, péntek este szeretettel várunk mindenkit a Szakmák Éjszakájára – nem csak azokat, akik a képzési és oktatási lehetőségekről szeretnének tapasztalatokat szerezni, hanem azokat is, akiket érdekel a munka világa: akik látni akarják, hogy épül fel és működik a világunk.

Részletek a honlapunkon: http://szakmakejszakaja.hu, illetve a friss információkért keresse fel facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/szakmakejszakaja/.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE)

Vége a magyar nyelvű orvosképzésnek? – Egyesül a MOGYE és a Petru Maior Egyetem

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) hallgatói csoportja a Facebookon közölte: egy három órán …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Így épül-szépül a haza Erdélyben is – hála Istennek. Amen. Isten áldja a magyart, a hazát és Erdélyt. Amen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.