2021 március 8., hétfő

Szakmák Éjszakája: egy álom, ami valósággá válik április 15-én

Share

széj1

Nemrég írtam arról, hogy Angyalné Kovács Anikóval a Szegedi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettesével elkezdtük szervezni a Szakmák Éjszakáját. Talán nem is a szervezés a legjobb szó: hiszen az csak egy dolog, hogy kidolgoztuk az alapokat, hogy felépítettünk egy rendszert, hogy Klement Gábor létrehozott egy honlapot. Ez mind csak a keret, a szükséges és nem elégséges alapfeltétele a sikernek.

A siker titka valami más, valami több: kétszáz ember kezdett el velünk együtt gondolkozni a megvalósításon, kezdett el álmodni, új dolgokat kitalálni vagy régi ötleteket megújítani. És valami csodálatos dolog született: a szegedi pedagógusok száznál több, jobbnál jobb és programot dolgoztak ki. Nem egy kipipálandó feladatnak fogták fel a Szakmák Éjszakáját, hanem sajátjuknak érezték.

Manapság, ha az oktatás szóba kerül, csak a különböző mintájú ingekről hallani – de itt valami elkezdődött, vagy, jobban mondva, valami fontos dolog folytatódott: az alkotás, a teremtés, a munka.

A történet így kezdődött, de a folytatás minden várakozásunkat felülmúlta. A Szakmák Éjszakáját 2016. február 18-án hirdettük meg, akkor még regionális rendezvényben gondolkoztunk, de az érdeklődés minden elképzelésünket meghaladta, így kevesebb, mint egy hét múlva megszületett a döntés: a Szakmák Éjszakáját országos szinten kell megrendezni!

logo2

44 Szakképzési Centrum 120 településen nyitja meg az iskoláit. Beláthatatlanul nagy szám, Magyarországon még nem volt ilyen nagyszabású pályaorientációs rendezvény. (És mindez a 8 éves kisfiam, Salamon ötletével indult…)

Számunkra történelmi nap lesz 2016.április 15.: nem az egyébként imponáló számok okán, hanem azért mert meg tudjuk mutatni a világnak, hogy miben hiszünk: a tudásban és a munkában. Mert hitünk szerint csak ez lehet Magyarország fejlődésének az alapja.

Végül szeretnék köszönetet mondani minden, a szakképzésben dolgozó kollégánknak, akik emberfeletti munkával létrehozták a Szakmák Éjszakáját: tudtak velünk álmodni és keményen dolgozni, mertek új és új ötletekkel előállni közös célunkért.

Érdemes felkeresni a Szakmák Éjszakája honlapját (szakmakejszakaja.hu), a nyitólapon valamennyi települést, ahol programok lesznek, feltüntettük, de addig is a galériába feltöltöttem a centrumok talán legizgalmasabb programjait.

(Twitteren itt érhető el a Szakmák Éjszakája)

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.