2020 augusztus 6., csütörtök

Szakmák éjszakája… Egy történet elkezdődik

Share

konferencia16_ (11)

Van-e szebb, mint valóra váltani gyermekeink álmát? Mert ha megtesszük, bennük teljesül majd a mi álmunk is.

Ma, amikor a hírek és a világháló tele van tiltakozásokkal és tüntetésekkel, jó arról hallani, hogy Szegeden valami új és izgalmas kezdődik. A Szegedi Szakképzési Centrum munkatársai elhatározták, hogy megrendezik a Szakmák Éjszakáját, 2016 április 15-én, 18 és 22 óra között. Bár még majdnem két hónap van hátra, az eredmények máris imponálók: 200 pedagógus dolgozik rajta, 122 féle programmal készülnek, 920 alkalommal.

konferencia16_ (1)

Lendületesen indult a program: dobszóló

Minden fél éve kezdődött a Kutatók Éjszakáján… Már éjfélhez közelítettünk, amikor hazafelé menet a fiam, Sala lelkesen elmélkedett arról, hogy majd restaurátor lesz, de előtte az Óbudai Egyetemen fog tanulni. Majd arról beszélt, hogy milyen jók lennének még olyan éjszakák, amikor megtudhatná, hogy ki mivel foglalkozik. Ebben a percben született meg az ötlet, hogy a munkámhoz kapcsolódva jó lenne megszervezni a Szakmák Éjszakáját. Persze egy ötlet az csak egy ötlet, sok megbeszélés formálta koncepcióvá.

Néhány munkamegbeszélés után a Szegedi Szakképzési Centrum tárgyalójában csak úgy záporoztak az ötletek, hogy mit és hogyan kellene megvalósítani. Gondoljunk bele: ha kimondjuk azt a szót, hogy szakképzés, hány gyereknek és fiatalnak jutnak eszébe izgalmas és érdekes dolgok? Mégis, a szegedi tanároknak ez sikerült, képesek voltak újszerűen megfogalmazni a szakképzést. LEGO robotok, katasztrófavédelmi bemutatók, quadvezetés, hőkamerázás, számítógépszerelés, földmérés, kézműveskedés, fürdőruhatörténet és varrás, virtuális cégalapítás, Európa végigkóstolása, a világ leghíresebb épületeinek makettezése… Mindez játéknak tűnik, de mindegyik programnak komoly szakmai tartalma van. Mert el lehet valamit magyarázni, meg lehet mutatni, de igazából csak akkor lehet megismerni, ha kipróbálhatjuk. Olvashatunk az égésről és a fémekről a tankönyvekben, de mennyivel izgalmasabb kipróbálni, hogy éghet-e a vas.

Hónapokig tartó előkészületek, rengeteg munka után, a héten, 2016. február 18-án, egy pályaorientációs konferencián aktiválták a szakmakejszakaja.hu honlapot.

A konferencia nyitógondolata szerint Magyarország sikere csak a munkából és invesztícióból táplálkozhat, de az „invesztíció” elsősorban nem pénzt, hanem eredeti gondolatokat jelent. 200 tanár Szegeden ezt az „invesztíciót” valósítják meg, ígérjük, az előkészületekről folyamatosan beszámolunk.

Konferencia-8248

Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg Szegeden a Pályaorientációs konferenciát.

konferencia16_ (3)

Egy ötlet születéséről mesélek…

konferencia16_ (4)

Jobban, gyorsabban, olcsóbban, lehetne a jelmondatunk: az ötlet, akarat és alkotókészség útja

konferencia16_ (6)

Az aktiválás előtti pillanat

konferencia16_ (7)

Sikerült!

konferencia16_ (8)

A honlap…

konferencia16_ (9)

…a közös mű

konferencia16_ (10)

A szervezők és a diákok profi munkát végeztek… Ha a Szakmák Éjszakája csak feleennyire lesz jó, már teljes lesz a siker!

A képeket a Szegedi Szakképzési Centrum bocsátotta a rendelkezésünkre.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.