2021 március 8., hétfő
Száz éve avatták Kolozsváron a Kárpátok őre alkotást

Száz éve avatták Kolozsváron a Kárpátok őre alkotást

Share

A szobrot Lyka Döme nagybirtokos adományozta Kolozsvár városának és Ferenc József 85. születésnapján, 1915. augusztus 18-án állították fel az akkori Deák Ferenc utca járdaszigetén – írja a szekelyfold.ma portál.

 

Száz éve avatták Kolozsváron a Kárpátok őre alkotástAz ünnepi beszédet Márki Sándor történész professzor tartotta. A szoborbizottságnak tagja volt gróf Bethlen Ödön kormánybiztos és főispán, valamint báró Bánffy Zoltánné született gróf Teleki Erzsébet is. A fából készült alkotásba egy-egy szöget verhettek az adományozók. Bevételét a hadbavonult katonák özvegyeinek és árváinak támogatására fordították. Az első szöget, a sapka gombrózsáját, gróf Bethlen Ödön főispán verte be Ferenc József nevében, aki 1000 korona adományt juttatott a jótékony célra.

 

A szobor megformálásával a kolozsvári születésű Szeszák Ferenc, a Kárpátok hágóit szemmel tartó őrsereg katonáinak kívánt emléket állítani. A Kárpátok őreinek eredete egészen I. István királyig vezethető vissza, így utal a dicső múltra is.

 

A háború után az Erdélybe bevonuló román csapatok katonái elpusztították az alkotást.

 

Észak-Erdély visszacsatolása után a Vitézi Rend Kolozsvári Zrínyi Csoportja akciót indított a szobor újbóli felállítása érdekében, de a megvalósításra már nem került sor.

Forrás: ittHON.ma, kozterkep.hu, szekelyfold.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lángok martaléka lett a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota

Romániai médiajelentések szerint szombaton késő este kigyulladt, és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.