2017 augusztus 20., vasárnap
Az önkéntesek kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyerekeket. / Forrás: zetapress.hu
A kép illusztráció. / Forrás: zetapress.hu

Székelyföldi falvakban végeztek szűrővizsgálatokat a szolnoki Hetényi Géza Kórház szakemberei

Share

Székelyföldi falvakban végeztek a hét eleje óta ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház szakemberei – közölte pénteken a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája.

A húsz szolnoki orvosból és asszisztensből álló csapat Sepsibükszádon és Mikóújfaluban, Málnáson, Málnásfürdőn és Zalánpatakon dolgozott, ahol szív- és érrendszeri szűrést, kardiológiai, bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti, neurológiai és fogászati vizsgálatokat, valamint csontsűrűség mérést végeztek.

Az elmúlt napokban 830 személyt vizsgáltak meg, és mert ugyanazt a személyt általában több vizsgálatnak is alávetették, 3190 vizsgálatot végeztek. Ez volt immár az ötödik alkalom, amikor magyarországi orvoscsoport látogatott szűrővizsgálatokat végezni a székelyföldi Kovászna megyébe.

A Mikóújfaluban tartott pénteki sajtótájékoztatón dr. Lőrincz Ambrus nyugalmazott kardiológus főorvos elmondta: ez alkalommal nagyobb hangsúlyt fektettek a megelőzésre, ezért felkeresték a helyi iskolákat is, ahol fogászati, mozgásszervi megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálatokat végeztek. A magyarországi szakember elmondta, két meglepő dolgot tapasztaltak: a megvizsgált lakosság 95 százalékának szüksége lenne fogászati kezelésre, és hogy a gyerekek nyolcvan százalékának lúdtalpa van.

Lehoczky Ildikó kardiológiai szakasszisztens elmondta, minden évben próbáltak szponzorokat is keresni a székelyföldi útjukhoz. Idén a játékok és könyvek mellett öt millió forint értékű Béres adománnyal érkeztek. A szűrésen résztvevők Béres cseppet és C vitamint kaptak ajándékba.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke köszönetet mondott az önzetlen segítségért. Elmondta: a szükség alakította ki ezeket az orvosi programokat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint a megye orvoshiánnyal küszködik, és a helyzet további romlása várható, mert sok háziorvos elérte a nyugdíjkorhatárt, és nincsenek fiatal orvosok, akik a helyükbe állhatnának. A megyeelnök elmondta, ősszel Bács-Kiskun megyei orvoscsoport érkezik hasonló szűrővizsgálatokat végezni a Kovászna megyei falvakba.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Oroszországban is késeléses támadás volt

Nyolc járókelőt megkéselt szombaton egy ismeretlen férfi az oroszországi Szurgut városában – jelentették orosz hírügynökségek. …

Egy hozzászólás van

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    A szerető Isten így müködik. Áldassék Isten és az orvosok, akik a müködő Isten jobb keze! Amen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.