2020 július 8., szerda
Ócsai Tájház (fotó: PolgárPortál)

Szent Iván Napi Forgatag az Ócsai Tájházban

Share

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező “ócsai öregfalu” a mai napig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, melyek között járva megelevenedik előttünk a térség velünk élő néphagyománya. A hely már önmagában is varázslatos, egyfajta időutazásra hívogatja a kíváncsi látogatókat, de leginkább akkor rajzolódik ki szemünk előtt nagyszüleink világa, mikor a ma élő családok, szülők és gyermekek próbálhatják ki az egykori mesterségeket, a régi udvari játékokat, vagy részt vehetnek a korabeli táncmulatságokban. Ahogy ez idén Szent Iván Napján is történt.

Budapesttől alig harminc kilométerre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát. A kisváros központjában található román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában állnak az Ócsai Tájház nádfedeles épületei, melyek hétről-hétre hangosak a rendezvényekre látogató, jókedvű családoktól. A lakóházban bemutatott, leginkább helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk. Mindenképpen érdemes megnézni a kenyérsütéshez használt eszközöket, a kenyérdagasztót és a búboskemencét, amely ma is működik.

Szent Iván Napi Forgatag

A Tájház rendszeresen kínál hagyományőrző programokat, a legtöbbször jeles napokhoz kapcsolódva, követve elődeink szokásait, ünnepi előkészületeiket.

A Szent Iván napi családi programon a tájházegyüttes hat portája elevenedett meg. A szervezők ezúttal is egykor volt mesterségek bemutatóival, tánccal, énekkel, citeraszóval várták a családokat. A gyűjtemények megtekintése mellett kézműves mesterektől tanulhattak kicsik és nagyok. A népi játszó udvar pedig kifejezetten érdekes szórakozási lehetőséget jelentett gyermeknek és örökifjú felnőttnek egyaránt.

Fotógaléria


Nyári Programok

2017.07.29. Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

Bemutatkozik Miklós Gábor fafaragó

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Hajdú Kata, Nemzeti Parki Termék védjegyes keramikus tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

2017.08.20. Kaláka Vasárnap – Újkenyér Ünnepe

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Ócsa Város Önkormányzatának közös Szent István-napi rendezvénye, amely 11 órától a „Csáki szalmája” című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a Turjánházban

Program és kézműves foglalkozás Csáki Ildikó szalmafonó közreműködésével. Látogatóinkat kenyérlángos kóstolóval várjuk. Vendégünk lesz a szigetszentmiklósi Szabó malom.

Társszervező: Egressy Gábor Szabadidő Központ


Az Ócsai Tájház elérhetősége:

Telefon: +36304943368
E-mail cím: ocsaitajhaz@dinpig.hu
Kontakt személy: Verbőczi Gyuláné Erika
Cím: 2364 Ócsa , Dr. Békési Panyik Andor utca 4.


Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.