2019 szeptember 18., szerda
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását.MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeptemberben dönthet a bíróság Czeglédy és társai ügyében

Share

Várhatóan szeptemberben hoz ítéletet a Szegedi Törvényszék a Czeglédy Csaba által irányított Human Operator Zrt. alvállalkozójaként dolgozó Kopernikusz Iskolaszövetkezet vezetőinek ügyében.

A csütörtöki tárgyaláson ismertetett vádmódosítás szerint a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. generál alvállalkozóján keresztül tartotta kapcsolatot a munkaerőt az ügyfelei számára biztosító iskolaszövetkezetekkel. A szövetkezetek vezetői azonban strómanok voltak, nem kerültek tényleges döntési helyzetbe, a szervezetek pénzügyi tranzakcióit a Zrt. szombathelyi központjából intézték. A szövetkezetek adóbevallási és fizetési kötelezettségüknek nem vagy csak részben tettek eleget, a számlázási láncolat végén álló Human Operator Zrt. pedig jogosulatlanul került áfa visszaigénylő pozícióba.

A Kopernikusz Iskolaszövetkezet két vezetőjét az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja mint bűnsegédet, mert tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a láncolat tényleges irányítói 223, illetve 493 millió forint kárt okozzanak a költségvetésnek.

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva szeptemberben meghallgatja a Human Operator Zrt. ügyében folyó nyomozásban közreműködő igazságügyi könyvszakértőt, és beszerzi a vádlottak által a másik nyomozás során tett, a bíróság előtt elhangzottaktól eltérő vallomásait.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt folyik nyomozás. A gyanú szerint a bűnszervezet 2011 és 2017 között 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az iskolaszövetkezet vezetői ellen folyó peren februárban tanúként Czeglédy Csabát is meghallgatták, a politikus akkor azt vallotta, a szövetkezetek belső ügyeibe nem szólt bele, tevékenységükre rálátása sem volt.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma – miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában – megszűnt. Ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Letartóztatását szerdán hosszabbította meg – nem jogerősen – két hónappal a Szegedi Járásbíróság.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.