2017 november 20., hétfő
Kép: novinenovosadske.rs / Aleksandar Djurdjev, a Szerb Liga vezetője

Szerb szélsőjobboldaliak: Újvidék legyen Szerbia fővárosa

Share

A szélsőjobboldali Szerb Liga kampányt indított azért, hogy Belgrád helyett Újvidék legyen az ország fővárosa, írja a Balkan Insight. A szerb nacionalisták azt állítják, hogy közigazgatás decentralizációja, hatékony átszervezése a céljuk és ezt az szolgálná legjobban, ha több minisztériumot átköltöztetnének Belgrádból a második legnagyobb városba, a Vajdaság központjába. Mivel nem egy államszervezetekkel foglalkozó civil szervezet szervezi a kampányt, hanem szerb jobboldaliak, annak a valódi célja nem a közigazgatás reformja, hanem hogy megszüntessék a részben magyarok lakta, etnikailag sokszínű vajdasági autonóm tartományt.

Erre utal az is, hogy a kampány megfogalmazásakor arról beszéltek a nacionalisták, hogy az állam a közigazgatási egységek átköltöztetésével szerb lakosokkal erősítené a nemzeti identitást a Vajdaságban. A Szerb Liga vezetője, Aleksandar Djurdjev szerint a decentralizált államigazgatás után nem is lenne szükség autonóm tartományokra Szerbiában.

index.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Nógrádi: A helyzet rendkívül drámai Németországban

A pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést. Ez most megbukott. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.