2021 április 16., péntek
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar sajtó brüsszeli képviselőinek 2018. május 22-én. Szijjártó Péter a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjú ülésén (FAC / TRADE) és a Külügyek Tanácsa fejlesztési formációjú ülésén (FAC / DEVELOPMENT) veszt részt a belga fővárosban. MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

Szijjártó: A szárazföldi és a tengeri határ is megvédhető

Share

A magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a bevándorlókat nem szétosztani kell az unió országai között, hanem meggátolni, hogy Európába érkezzenek. Erről beszélt Szijjártó Péter Rómában az elmúlt héten, miután találkozott az olasz külügyminiszterrel. Azt is hozzátette, hogy számos pontban egyezik az olasz és a magyar kormány politikája a bevándorlás ügyében.

„Több mint három éve hallgatjuk azt az unióban, hogy a migrációs hullám nem megállítható, ezért azon kell elgondozni, hogy hogyan osszuk szét az illegális bevándorlókat, akik megérkeznek Európába. Magyarország volt az első, amely megcáfolta ezt. Ez hazugság” – jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában és a Kossuth Rádióban hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzáétette, ezt be is bizonyították, hiszen a déli határon megálljt parancsoltak az illegális bevándorlási hullámnak.

Ausztrália és Olaszország megoldotta

Úgy folytatta: az volt a brüsszeli szólam, hogy a tengeren megállíthatatlan az illegális bevándorlási hullám. Úgy vélekedett, Európán kívül ennek ellenkezőjére volt már bizonyíték, hiszen Ausztrália egy év alatt gyakorlatilag nullára csökkentette az illegális bevándorlókat Ausztrália partjaihoz szállító hajók számát – azt a számot, amely korábban évente több százas nagyságrendet is elérte.

Arról is beszélt, hogy Olaszország kikötői gyakorlatig tárva-nyitva álltak az illegális bevándorlókat szállító hajók előtt mindaddig, amíg a jelenlegi olasz kormány hivatalra nem lépett, és a jelenlegi belügyminiszter – Matteo Salvini – világossá nem tette, hogy az ország partjaira csak az léphet, aki ezt az Európai Unió és Olaszország  szabályait tiszteletben tartva tudja megtenni. Ezzel pedig világossá vált, hogy a tengeri határ is megvédhető – szögezte le Szijjártó Péter.

„Tehát a magyar kormány bebizonyította, hogy a szárazföldi határ megvédhető, az olasz kormány pedig bebizonyította, hogy a tengeri határ is megvédhető” – összegezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter múlt heti olasz kollégájával, Enzo Moavero Milanesivel folytatott tanácskozása kapcsán azt mondta: a magyar és az olasz kormány egyetért abban, hogy az Európai Unióban véget kell vetni az illegális bevándorlókat meghívó politikának.

Véget kell vetni a befogadásnak

Kijelentette azt is, hogy éppen ezért a jövőben arra kell koncentrálni, hogy az illegális bevándorlási hullámot a Földközi-tengeren is megállítsák, ami azt jelenti, hogy világossá kell tenni az embercsempész hálózatok és a bevándorlók számára is, hogy ha valaki Észak-Afrikában felszáll egy tengeri közlekedési eszközre, az nem jelenti azt, hogy egészen biztosan letelepedhet Európában.

„Az európai politika (…) arra biztatta az ezt fontolgató embereket, hogy nyugodtan fizessenek dollárezreket, szálljanak fel a lélekvesztőkre Észak-Afrika partjainál, mert biztosan Európába jöhetnek. Ennek kell véget vetni” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Brüsszelben változásra van szükség – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában és az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az unió soha nem lehet erős, ha a tagországai sem azok

Úgy véli, hogy többek között a német szociáldemokrata vezetők is felelősek azért, hogy Európa kiszolgáltatott és nehéz helyzetbe jutott. „Az ilyen politikusok képmutatásának, alkalmatlanságának, az általuk alkalmazott kettős mércének következménye az, hogy Európa még mindig az illegális bevándorlás kihívásával küzd, nekik ‘köszönhető’ az, hogy Európában a közbiztonság folyamatosan romlik, és az ő tevékenységük következtében csökken folyamatosan Európa versenyképessége” – részletezte.

Felhívta a figyelmet, hogy egyetlen dolog van, amelyben egyetértés van, ez pedig az, hogy a jövő évi EP-választásoknak nagy tétje van, hiszen az emberek olyan változásokat indíthatnak el Brüsszelben, amelyek meg fogják tudni erősíteni az Európai Uniót és az azt alkotó országokat, hiszen az unió soha nem lehet erős, ha a tagországai sem azok.

A magyar kormány segít Genovában

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország részt venne a genovai híd újjáépítésében, a külgazdasági-és külügyminiszter úgy fogalmazott: a Magyarországon felhalmozódott műszaki tudás és tapasztalat ilyenkor sokat számíthat, és ha az olaszok igényelnek ilyen típusú segítséget, azt Magyarország meg fogja adni.

forrás: M1 / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.