2017 szeptember 20., szerda
Szilágyi Péter a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár / forrás: kormany.hu

Szilágyi: Az 1947-es lakosságcsere szellemiségét idézi a bevándorlók széttelepítése

Share

Az 1947-es lakosságcsere szellemiségét idézi és szülőföldünk teljes megváltoztatásának veszélyét hordozza magában, ha rendeleti úton bevándorlók néptömegeit akarják Közép-Európa területére telepíteni – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a felvidéki Deákin, ahol részt vett a településről kitelepítettek és deportáltak emléknapján, a kitelepítés 70. évfordulója alkalmából.

Szilágyi Péter – felidézve a magyar lakosságnak a második világháború utáni Csehszlovákiából történt erőszakos kitelepítését – az identitás megőrzésének fontosságát hangoztatta, majd párhuzamot vont az akkori hatalom tetteinek szellemisége és aközött, ahogyan ma Európa vezetői rendeleti úton akarnak bevándorló néptömegeket telepíteni Közép-Európa területére mind a letelepítésre kijelöltek, mind pedig a célországként meghatározott országok akarata ellenére.

“Ez  nyilvánvalóan szülőföldünk teljes megváltoztatásának veszélyét hordja magában, háttérbe szorítva nyelvünket, kultúránkat és hitéletünket” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Istentisztelettel kezdődött a rendezvény

A helyi református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődött rendezvényen – amely a művelődési ház teljesen megtelt nagytermében folytatódott ünnepi beszédekkel és kulturális fellépésekkel – Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke is köszöntötte a megjelenteket. A felvidéki magyar párt vezetője a kitelepítésekről szólva az emlékezés fontosságára mutatott rá.

Elmondta: a mai felvidéki magyar közösségnek nincs olyan tagja, akinek valamelyik hozzátartozója ne lenne érintett a kitelepítésekben, ezért is fontos, hogy a történtek ne merüljenek feledésbe. ”Nem szabad feledni, nem szabad feledni és egy pillanatig sem szabad elhinni, hogy azok akiket akkor elvittek, bűnösök lettek volna” – szögezte le.

A felvidéki Deáki településről 1947 januárjában 119 családot, 417 személyt deportáltak kényszermunkára Csehországba, ők csak 1949-ben térhettek vissza. Később, 1947 nyarán és őszén az úgynevezett lakosságcsere keretében a településről 171 családot, 672 – főként az úgynevezett reszlovakizációt, vagyis identitásukról való lemondást elutasító, többnyire módosabb – személyt telepítettek ki Magyarországra, többségükben Bonyhádra, Hőgyészre és Kisdorogra.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Egyhangú szavazással elítélte az Országgyűlés az ukrán oktatási törvényt

Egyhangú szavazással fogadta el az Országgyűlés kedden azt az ötpárti határozati javaslatot, amely “a jogtipró …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.