2019 március 25., hétfő

A szlovák államfő az osztrákoknak hízelgett, a V4-eket bírálta

Share

Andrej Kiska konkrét neveket nem említett, de azt nyomatékosan kiemelte, hogy Szlovákia magát egyértelműen az Európai Unióhoz és a NATO-hoz tartozó országnak vallja.

A szlovák államfő szerint a visegrádi csoportot alkotó országok (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) “egyes politikusai” saját belpolitikai céljaik érdekében megkérdőjelezik az Európai Unió szerepét.

Andrej Kiska konkrét neveket nem említett, amikor erről beszélt hétfőn Bécsben az osztrák elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján, de azt nyomatékosan kiemelte, hogy Szlovákia magát egyértelműen az Európai Unióhoz és a NATO-hoz tartozó országnak vallja.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő hangsúlyozta: szlovák kollégájával együtt Európa-párti nézeteket vall. Mindkét elnök kiemelte, hogy a migrációhoz és az éghajlatváltozáshoz hasonló, komoly kihívásokat csak közösen lehet megoldani. “Európa nem a probléma, hanem a megoldás” – fogalmazott Kiska, hozzátéve, hogy a V4-csoport egyes politikusai belpolitikai céljaik érdekében megsértik ezt a közös álláspontot.

Van der Bellen szerint a V4-es államok „egy nagyon jól szervezett csoportot alkotnak”, amely képes arra, hogy önállóan oldja meg a problémáit.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően a szlovák elnök kiemelte, hogy osztrák kollégája olyan személy, akivel mindenben egyeznek az értékeik. Van der Bellen is arról beszélt, hogy minden alkalommal nagy öröm számára Kiskával eszmét cserélni.

Az osztrák államfő szerint a két ország kapcsolatai kiválóak, vitás ügyeket szinte “nagyítóval kell keresni”.

Nézeteltérés talán csak az atomenergia, illetve az Ausztriában dolgozó külföldiek gyermekei után fizetett szociális juttatások tervezett csökkentése terén lehet. Utóbbi kérdés kapcsán Kiska leszögezte: “igazságtalannak” tartja, hogy az Ausztriában dolgozók külföldön élő gyerekei utáni juttatásokat az új osztrák kormány a helyi megélhetési költségekhez akarja igazítani. “Ez az intézkedés nem fogja javítani az országok közötti kapcsolatokat” – tette hozzá a szlovák államfő.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Egy hozzászólás van

 1. Dékány Ilona

  Ugye nem akarja azt állítani a szlovák és osztrák kormányfő , hogy Orbán Viktor EU ellenes ?
  Hangsúlyozza számtalan esetben , hogy az EU léte életszükséglet , az összefogás nélkül nincs fejlősdés . DE: Ahhoz , hogy egységesen fejlődjön Európa minden országa —-a felzárkózás után — meg kell reformálni a jelenlegi Európát . A másik : Csak fejlett nemzetek árán lehet fejlett Európa !
  Akik ezt nem látják be , azok EU ellenesek , a széthullást segítik elő , miközben erőszakkal a globalizációt akarják megvalósítani .
  Ami még követelmény : Keresztény alapokra lehet építeni , ami most veszélyben van .
  Ha tehát a V4-ek elnökei közül bármelyik megszegi a megállapodást , meggyengíti Közép–Kelet Európát .
  Reménykedjünk , hogy nem válik árulóvá egyik elnök sem !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.