2020 július 8., szerda

Szlovákiának is követnie kellene a szerb gesztust

Share

Berényi József: Szerbia ezzel már másodszor mutatott jó példát SzlovákiánakA Magyar Közösség Pártja (MKP) üdvözli a szerb parlamentnek a délvidéki vérengzéseket elítélő nyilatkozatát, s olyan gesztusnak tartja, amelyet Szlovákiának is követnie kellene a felvidéki magyarokat igazságtalanul sújtó kollektív bűnösséggel kapcsolatban.

 

Berényi József, az MKP elnöke az MTI-nek nyilatkozva hétfőn így fogalmazott: a felvidéki magyar párt üdvözli a döntést és elismerését fejezi ki mindenkinek, akinek szerepe volt megszületésében, ám kiemelten a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ). A politikus szerint példamutató, hogy a szerbiai törvényhozás képes volt megtenni, amit a saját állampolgárai iránti tisztelet és a jószomszédi viszony megkívánt, vagyis azt, hogy elítélje a kollektív bűnösség elvét és elnézést kérjen minden magyartól akit meghurcoltak a második világháború alatt.

 

Szerbia ezzel már másodszor mutatott jó példát Szlovákiának, hiszen nem csak a kulturális autonómiát teremtette meg kisebbségei számára, hanem képes volt felülemelkedni a történelmi sérelmek átpolitizáltságán és megtenni ezt a gesztust” – jegyezte meg Berényi József. Hangsúlyozta, hogy a példát Szlovákiának is követnie kellene a felvidéki magyarokkal szembeni kollektív bűnösség elvének ügyében.

 

Az MKP politikusa szerint szomorú tény, hogy Szlovákia egy ilyen lépés megtételére mind a mai napig nem volt képes, ugyanakkor szerinte a szerbiai példa azt is mutatja, hogy erről a jövőben sem szabad lemondania a felvidéki magyaroknak.

 

“A kitartás jogos céljaink mellett az önbecsülésünkről is szól” – mondta a pártelnök. Hozzátette: bár meggyőződése, hogy a szerbiai döntésről “mélyen hallgat” majd a szlovák politika, a jövőben adódhat még olyan pillanat, amikor a kollektív bűnösség eltörlésének és a bocsánatkérésnek az ügyét ismét napirendre lehet tűzni.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.