2018 július 23., hétfő
Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (b3) beszédet mond a Tápláló szeretet program ünnepségén a nógrádi művelődési házban 2017. szeptember 26-án. A programban 1705 üveg házi készítésű befőttet, szörpöt és savanyúságot adtak át nógrádi nyugdíjasok a Nagycsaládosok Országos Egyesületének. MTI Fotó: Komka Péter

Tápláló szeretet program 2017 – nógrádi nyugdíjasok segítik a nagycsaládokat

Share

Több mint 1700 üveg befőttet, savanyúságot, szörpöt adtak át a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) nógrádi nyugdíjasok kedden a Tápláló szeretet elnevezésű program keretében.

Idén 11 település 15 közössége, összesen 204 ember vett részt a befőzésekben. Az ajándékokat ebben az évben az Intarzia Káposztásmegyeri Nagycsaládosok Egyesülete kapja, amely 1600 családot fog össze. A Nógrád községben tartott ünnepségen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is, aki 200 kilogramm cukrot ajándékozott a programban dolgozó egyesületeknek, valamint részben saját készítésű lekvárokat a családoknak.

Ebben a programban nagyon jó részt venni – mondta Herczegh Anita Szepes Mária írónőt idézve, aki szerint “egy ember soha nem magányos, ha érdekli egy másik ember sorsa. Segíteni mindig lehet, mindig lehet egy kicsivel többet adni.” A kezdeményezés első évéhez képest már ötszörösére nőtt az összegyűlt befőttek, savanyúságok száma – tette hozzá Herczegh Anita.

A nógrádi Napraforgó Egyesület 2008-ban, a gazdasági válság idején határozta el, hogy a kertekben maradt termékfelesleg, gyümölcs, zöldség feldolgozásával segít a városokban élő családoknak, így kezdődött a Tápláló szeretet program, amelyet az Európai Unió 2013-ban a legjobb civil tevékenységek közé sorolt – mondta Nyilas Kálmánné, az egyesület elnöke. A nógrádi szervezetnek azóta már társcsoportja is működik Kecskemét-Hetényegyházán, és a nyugat-nógrádi (nagyoroszi, diósjenői, horpácsi, tolmácsi, kétbodonyi, drégelypalánki, nógrádi, rétsági, nőtincsi) nyugdíjasklubok mellé idén csatlakozott a programhoz a DM Kft. egyik váci üzlete, valamint a nógrádi általános iskola is.

Mint Nyilas Kálmánné elmondta, 1705 üveg zöldbab, savanyúság, lecsó, sóska, paradicsomlé, befőtt, lekvár, szörp, darált paprika, sózott zöldség, reszelt alma, zöldborsó készült el ebben az évben. Akik nem tudtak befőzni, száraz tésztával, teával, fűszerekkel, rizzsel, cukorral, kakaóporral, liszttel, konzervvel, étolajjal, csokoládéval segítették a programot. Felidézte azt is, hogy a Tápláló szeretet első évében 360 üvegnyi befőttet, savanyúságot raktak el, a kezdetektől fogva pedig összesen már 10 231 üvegnyit. Megtaláltuk azt a boldogító érzést, amitől mások élete derűsebbé válik – hangsúlyozta Nyilas Kálmánné. Hozzátette még azt is, hogy a nyugdíjasoknak erőt ad a szeretetből fakadó munka, a tenni akarás. A jó példa szerencsére ragadós: idén Kecskeméten a Naplemente Idősek Klubja már harmadszor szervezett rászorulókat támogató Tápláló szeretet programot.

Kardosné Gyurkó Katalin, az egyesület elnöke beszédében kiemelte az idősek szerepének fontosságát: „Szükségünk van egymásra, a befőtt ízére, a szörp zamatára, az elkészítés fáradságára, a receptek titkára, a szorgalmas kezek munkájára, és szükségünk van az örömre, amit ez a munka okoz, ahogy szükségünk van arra az örömre is, amit mindez kivált a gyermekekben és azokban a családokban, akik haza fogják majd mindezt vinni. Kedves Idősek! Önök a legemberibb, legszeretetteljesebb történelmet írják épp. Öröm és megtiszteltetés, hogy a részesei lehetünk!”

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke kiemelte: nagyon szépek az asztalon felsorakoztatott üvegek, de leginkább azokat az embereket látja mögöttük, akik ezzel dolgoztak. Dyekiss Emilné, a megajándékozott Intarzia egyesület vezetője pedig úgy fogalmazott: ez a nap ugyanúgy a szeretet ünnepe, mint a karácsony.

MTI/NOE

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Európai Polgár Díjban részesül a Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Az Európai Parlament Európai Polgár Díjjal tünteti ki a Nagycsaládosok Országos Egyesületét (NOE), amely az …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Követésre méltó cselekedet ! Minden városban meg lehetne rendezni . Persze csak akkor , ha a valóban rászörulókat segítenénk ! Ugyanis akiknek ” bagóra jut ” , azok nem érdemelnek segítséget !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.