2018 december 11., kedd
Ifj. Lomnici Zoltán - Fotó: hirado.hu

Terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól

Share

Júniusig kell az intézményeknek összeállítaniuk, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket tennének. A kormány szerint fontos, hogy az oktatási intézmények terrorveszély vagy éppen szükségállapot esetén is tisztában legyenek a feladataikkal.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán elmondta: ez egy néhány éve előkészített folyamat része, korábban már az egészségügyi és kulturális intézmények is készítettek ilyen válságtervet.

A honvédelmi intézkedési terv egy olyan különleges működési terv, amely adminisztratív kötelezettségeket ró az óvodákra és az iskolákra. Különleges jogrend léphet életbe terrorcselekmény, szükségállapot vagy valamilyen természeti katasztrófa esetén – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az intézkedési terv elkészítéséhez egy útmutatót kell áttekintenie az adott intézmény vezetőjének, amely tartalmazza, hogy különleges jogrend esetén, amikor a gyermekek nem tudják elhagyni az intézményt, hol kell őket elhelyezni, valamint az ellátásukról milyen módon kell gondoskodni – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

A terv elkészítésére a legvégső határidő minden évben őszre, télre esik, amikor adott esetben meg kell újítani az intézkedési tervet – közölte a szakértő.

Külföldről finanszírozott civil szervezetek a „diktatúra melegágyának” nevezték az intézkedési tervet. Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta: ha olyan jogállamok, mint az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, ilyen különleges jogrendi szabályokat vezetett be, akkor a magyarországi vonatkozó szabályok sem kritizálhatók.

forrás: M1 Ma reggel

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.