2020 június 6., szombat

TeSzedd! – Az élet napos oldala

Share

A szerző fotójaMondják: az ellentétek feltételezik egymás létét. Arisztotelész szerint nincs „úr” a „szolga” nélkül. A moralisták szerint „jó” a „rossz” nélkül. Nikosz Kazantzakisz szerint pedig Jézus Judás nélkül. És így tovább…

Azért ezzel a dialektikával lehet vitatkozni.

Mindenesetre a hétvégén is eszembe jutottak az egymást feltételező ellentétes létezők a „TeSzedd!” akció apropóján. Hogy aztán gyorsan el is hessegessem logikájukat. Ha nincs szemetelő ember, nincs közösségi összefogás sem?

Mondom: a dialektikával – főként ha az erkölcsi dimenzióban értelmezzük – lehet és kell is vitatkozni.

Így a közterületeken szemetelők számára nincsen semmiféle mentség. Mint ahogy nincs lehetőség magyarázkodásra, mentegetőzésre sem. Aki bepiszkítja környezetét, az maga is mocskossá válik. Aljas, gazemberré. De hagyjuk az élet árnyékos oldalát! Ha már ellentétekkel kezdtük: pillantsunk át a naposabb felére! Ahogy a kereszten senyvedő Monty Python főhős is teszi a Brian élete című film végén, mikor elénekli az „Always look on the bright side of life” kezdetű slágert

A hétvégén a TeSzedd! elnevezésű akció során, több mint százezer ember szedte önkéntes alapon országszerte a szemetet. A tisztább, élhetőbb Magyarországért. Az egészséges lakókörnyezetért. Az idén harmadik alkalommal – évről-évre egyre többen. Szombaton 1075 településen, közel 6000 tonna szemetet szedtek össze. Megdöbbentő!

Köszönet a szervezőknek, köszönet a résztvevőknek! Köszönet az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.-nek és a Vidékfejlesztési Minisztériumnak! És minden támogató szervezetnek! (Országos Vízügyi Főigazgatóság; Nemzeti Parkok igazgatóságai; Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség és területi szervei; Nemzeti Környezetügyi Intézet; Magyar Tűzoltó Szövetség; Magyar Polgári Védelmi Szövetség; Országos Polgárőr Szövetség; Köztisztasági Egyesülés; Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.)

Politikától mentesen. Civil alapon. Az emberiségért, a hazáért, a közösségért! Ilyenkor mindig kellemes bizsergést érzek. Meghatódottságot. És reményt. Reményt és bizonyosságot, hogy a fogyasztói társadalom egoizmus tépázta peremén éldegélve sem vesztek ki végleg a legalapvetőbb emberi értékek belőlünk. Az idegtépő, önző versenyfutás közepette megmaradt a közösségért való önzetlen tettrekészség.

Emberiség! Jövő generáció! Van esély!

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.