2018 január 19., péntek
Kép: karpatalja.ma

Tiltakozás Felvidéken az ukrán nyelvtörvény ellen

Share

A szlovák kormánynak is tiltakoznia kellene a kisebbségi nyelven történő oktatást ellehetetlenítő ukrán oktatási törvény ellen – hangzott el több szónok beszédében is azon a tüntetésen, amelyet a nemrégiben hatályba lépett ukrán törvény elleni tiltakozásul rendeztek a felvidéki Nagytárkányban (Velké Trakany), a szlovák-magyar-ukrán hármas határ közelében vasárnap.

A “Ma Nálatok! Holnap Nálunk” címmel szervezett megmozduláson mintegy két-háromszázan vettek részt, többségükben felvidéki, részben kárpátaljai, erdélyi és anyaországbéli magyarok. A vasárnap délután mintegy két órán át tartó megmozdulást több felvidéki magyar szervezet közösen szervezte, mások mellett a Magyar Közösség Pártja (MKP) és felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok.

“Rendkívül sajnálatos és nekünk felvidéki magyaroknak akár veszélyes is lehet, hogy a szlovák kormány eddig nem ítélte el az ukrán oktatási törvényt és nem tette ezt meg a Most-Híd vegyes párt sem, amely pedig magyar szavazatoknak is köszönheti parlamentbe és kormányba kerülését” – jelentette ki a tiltakozó megmozduláson Samu István, az MKP elnökségi tagja.

Az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a felvidéki magyarok fokozottan érzékenyek a magyar nyelvű oktatás és a kisebbségi nyelvhasználat korlátozását célzó intézkedésekre, hiszen a múltban Szlovákiában és a volt Csehszlovákiában is nem egy ilyen irányú próbálkozás volt. Hangsúlyozta: tiltakozásuk több okból is fontos, részben mert az anyanyelvi oktatás megtartását az asszimiláció elleni küzdelem egyik legfontosabb pillérének tartják, részben pedig azért mert azt az elvet vallják, hogy a Kárpát-medencében bárhol is történjen a magyarságot érintő jogsérelem, az nem csupán az adott közösség, hanem az egész nemzet jogsérelme is.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a rendezvényen tartott beszédében megköszönte a kárpátaljai magyarság melletti kiállást és azt hangoztatta, hogy nem adják fel a küzdelmet, a törvény megváltoztatása céljából minden lehetséges fórumot megkeresnek és hasonló igyekezetet kérnek az ügyükkel együttérzőktől is.

“Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a törvényt vonják vissza vagy módosítsák oly módon, hogy kielégítse a kárpátaljai magyarság oktatási igényeit” – szögezte le Brenzovics László. Hozzátette: érzik és nagyon fontosnak tartják Magyarország és a többi külhoni magyar közösség mellettük való kiállását.

A tiltakozó megmozdulás szervezői egy közös nyilatkozatot is kiadtak, ennek szövegét magyar európai parlamenti képviselők segítségével az Európai Parlamentbe is el akarják juttatni. A dokumentumban egyebek mellett leszögezik: amennyiben Ukrajna európainak deklarálja magát, biztosítania kell az őshonos nemzeti közösségek számára a nyelvi szabadságot, az anyanyelven való művelődés lehetőségét és jogát, a regionális jogköröket, vagyis az autonómiát. Amennyiben ezt nem teszi lehetővé, sosem válhat az európai államok közösségének tagjává.

Az ukrán oktatási törvényt szeptember 5-én szavazta meg az ukrán parlament, Petro Porosenko ukrán elnök pedig hétfőn írta alá. A jogszabály a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal, egyebek közt 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát, és jelentős autonómiát ad az iskoláknak, illetve béremelést ír elő a pedagógusok számára. A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke azonban több ország, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország tiltakozását váltotta ki.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lengyel pálos szerzetes lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka

Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz a 2018-as …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.