2020 július 16., csütörtök
A MEFESZ megalakulása

Tiszta szívvel 1956-ban – 17. rész

Share

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához közeledve, az első változásokat követelő és független folyóirat, a Tiszta szívvel, s a bázisát jelentő „Kolhoz Kör” megalakulását, működését és történelmi jelentőségét mutatjuk be, mégpedig új sorozatunkban. Itt, a PolgárPortálon hétről hétre leteszünk a közös asztalra egy anyagot a 60 évvel ezelőtt történtekről.

Tizenhetedik rész

Az október első harmadában történtek az egyetemi ifjúságot egyre aktívabbá tették. Nem kizárólagos, ám kulcsszerepet játszott mindebben a „Kolhoz Kör”.

A „Kolhoz” és a MEFESZ
Borsodi Csaba az ELTE BTK történetéről szóló munkájában hangsúlyozza, hogy az október 6-i antisztálinista demonstráció után megfogalmazódtak bizonyos követelések. „A Magyar Diákok kezdetű politikai röplap jutott el Szegedre október 10. után. Ma már tudjuk, hogy a levelet, amiben ez a röplap szerepelt, Román Károly írta szegedi joghallgató barátjának Alexa Helmutnak” – nyomatékosítja Borsodi, idézve a röplapot: „a mostani oktatási rendszer szellemi nyomorékokat nevel. Tenni kényszerülünk. … Felhívunk benneteket, hogy október 22-én lépjetek velünk egységesen sztrájkba az orosz nyelv fakultatívvá tételéért.” Mint már megírtuk, az orosz nyelvvel kapcsolatos követelést Máté Imre főszerkesztő vetette papírra az október első harmadában megjelent Tiszta szívvel egyetemi lapban. Emlékezetes, hogy Román Károly a folyóirat szerkesztőbizottsági tagja volt. Borsodi Csaba felhívja a figyelmet, hogy a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakítására jelentős hatást gyakorolt ez a levél. S mint ismert, a MEFESZ kulcsszerepet töltött be a forradalom követeléseinek kidolgozásában.

a-mefesz-alakulo-gyulese
„A cselekvés mezejére kellett lépni”

„A forradalom előjátéka. A szegedi MEFESZ dokumentumai 1956. október 16-tól” című munkában idéznek egy szegedi rendőrségi jelentést. Ebben az áll: „Egy II. éves joghallgató részére egy levél érkezett a budapesti bölcsészkarról. (…) A levél tartalmából a következőkre emlékszem: (…) Rajkék temetésének napján a temetés után kisebb méretű tüntetést szerveztek, és a szovjet nagykövetség és még (erre pontosan nem emlékszem) vagy a Minisztertanács, vagy pedig az Oktatásügyi Minisztérium elé vonultak. A tüntetésben csak egyetemisták vettek részt e levél szerint. A szovjet nagykövetség előtt, ha jól emlékszem a szovjet csapatok kivonását és az orosz nyelv eltörlését követelték. (…) Írja továbbá, hogy mivel a kormány, illetve az Oktatási Minisztérium csak halogatja az egyetemi reformok kibocsátását, az összes egyetemek lépjenek sztrájkba. (…) A sztrájk kezdetének napja a levélben október 22-re volt kitűzve. (…) A levél eléggé felverte a port közöttünk. Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor a cselekvés mezejére kellett lépni. (…) Az egész ügyet fokozatosan Kiss Tamás és Lejtényi András II. éves joghallgatók karolják fel és állnak az ellenzék élére. (…) Tőlük hallottam először a MEFESZ-ről. (…) A MEFESZ szervezésében a jogi karról Abrubányi István, Tóth Imre, és Kiss György kapcsolódtak be. Október 16-án kedden pedig nagygyűlést hívtak össze. (…) A nagygyűlésen minden egyetem részt vett.”

Egy későbbi beszervezés

A sors fintora, hogy később, már a Kádár-rendszer elején a Tiszta szívvel szerkesztői közül pont Román Károlyt szervezték be a hatóságok, igaz, rendkívül nagy presszió nyomán… – legalábbis az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellehető anyagok ezt látszanak bizonyítani, hasonlóan, mint Szőnyei Tamás „Titkos írás – Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet, 1956-1990” című kötetei. A független egyetemi lap többi szerkesztőjét azonban – a kutatások jelenleg ezt mutatják – nem sikerült beszervezni…

Az első rész ITT, a második ITT, a harmadik ITT, a negyedik ITT, az ötödik ITT, a hatodik ITT , a hetedikITT, a nyolcadik ITT, a kilencedik ITT, a tizedik ITT, a tizenegyedik ITT, a tizenkettedik ITTa tizenharmadikITTa tizennegyedik ITTa tizenötödik ITT  és a tizenhatodik ITT olvasható.

Dr. Zsebők Csaba PhD (kelet-európai történelem szakterület)
A szerző a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola docense, az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyesbizottság beválasztott tagja

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Dr. Zsebők Csaba

Dr. Zsebők Csaba PhD (kelet-európai történelem szakterület) A szerző a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola docense, az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyesbizottság beválasztott tagja
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.