2020 április 7., kedd

Tiszta szívvel 1956-ban – 21. rész

Share

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához közeledve, az első változásokat követelő és független folyóirat, a Tiszta szívvel, s a bázisát jelentő „Kolhoz Kör” megalakulását, működését és történelmi jelentőségét mutatjuk be, mégpedig új sorozatunkban. Itt, a PolgárPortálon hétről hétre leteszünk a közös asztalra egy anyagot a 60 évvel ezelőtt történtekről.

Huszonegyedik rész

1956. november derekától a „Kolhoz Kör” és a Tiszta szívvel szerkesztőségének életben lévő tagjai választhattak: emigráció vagy maradás. Mint ismert, egyik szellemi vezetőjüket, I. Tóth Zoltánt a forradalom első napjaiban lelőtték. (A rendszerváltás után a kiváló történész és hazafi szobra a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt kapott helyet.)

A távozás mellett döntöttek

A Tiszta szívvel főszerkesztője, Máté Imre, forradalmárként nem csupán tollal, hanem fegyverrel is harcolt, így nem véletlen, hogy a menekülés mellett döntött. Máté kedvesével, későbbi feleségével, Darázs Máriával távozott az országból, s hamar otthonra leltek Nyugat-Németországban.
Máté Imre „A koraszülött forradalom (Visszapillantás 1956-ra)” című írásában a kora őszi napokat felidézve felhívja figyelmet, hogy a két tanáruk, I. Tóth Zoltán és Molnár József vezette „Kolhoz Körnek” széles bázisra mutatkozott szüksége az egyetemi ifjúság körében. Ezért is indították útjára a Tiszta Szívvel című folyóiratot, és „agitációs munkát” folytattak más egyetemeken, főiskolákon. „Nekem Domokos Péterrel a Képzőművészeti Főiskola jutott. Ott ismertem meg Darázs Máriát is, aki azóta öt gyerekem anyja és öt unokám öreganyja, társam eszmében, művészetben. A képzőművészeti főiskolásokkal igen jól együtt tudtunk működni. Az ő ötletük volt az október 6-i tüntetés, melyet mi ’kolhozosok’ nyélbe ütöttünk” – ecseteli Máté.

Neves erdélyi família sarja

Az október első harmadában megjelent, és valódi változásokat elsőként követelő lap, a Tiszta szívvel szerkesztőbizottsági tagja lett a főszerkesztő Máté Imre mellett Kabdebó Lóránt, Román Károly, Szakács Sándor, Veres Károly és ifj. Domokos Pál Péter is.

Ifj. Domokos tehát meglehetősen fontos szerepet vitt a „Kolhoz Körben”, és a bölcsész társaság alapította lapnál, sőt – mint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) fellelhető egyes forrásokból kiderül – ő is fegyverrel harcolt a magyar szabadságért. Beállítottságára jelentős hatást gyakorolt a családi háttér is, ugyanis személyében neves erdélyi família sarját, a moldvai csángómagyarok tudós kutatójának, Domokos Pál Péternek a fiát köszönthették társai.

Célkeresztben Máté és Domokos

Szőnyei Tamás Titkos írás című munkájának első kötetéből kiderül, hogy a kádári állambiztonság már 1957 elején is figyelte az ifjabb Domokost. Mint a kötetben olvasható, az intenzív megfigyelés során összeszedték az 1956 előtti, alatti és utáni tevékenységéről szóló különböző információkat (szellemi előkészítés a „Kolhozban”, illetve részvétel a fegyveres felkelésben, majd annak leverése után a röplapozó ellenállásban).

Az ÁBTL-ben olvasható további levéltári anyagok különösen érdekes részének tekinthető az a pár levél, amelyet Máté Imre küldött már az NSZK-ból barátjának, diák- és harcostársának, ifj. Domokos Pál Péternek. Máté általában nem írt hosszú, többoldalas levelet, ugyanis a borítékba nyugati magyar újságok, folyóiratok egyes lapjait is behelyezte. Különösen azokat, amelyeken már az emigrációban frissen megjelent versei olvashatók. Köztük forradalmi hangvételűek is…

Nem véletlen, hogy a magyarországi kommunista hatalom különösen kíváncsi volt arra, milyen üzeneteket váltott egymással a – szabadságharc leverése miatt csupán egy számot megért – Tiszta szívvel két szerkesztőbizottsági tagja, akik ’56. október elején tüntetést is szerveztek, majd harcoltak a szabadságért.

Dr. Zsebők Csaba PhD (kelet-európai történelem szakterület)
A szerző a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola docense, az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyesbizottság beválasztott tagja

Az első rész ITT, a második ITT, a harmadik ITT, a negyedik ITT, az ötödik ITT, a hatodik ITT , a hetedikITT, a nyolcadik ITT, a kilencedik ITT, a tizedik ITT, a tizenegyedik ITT, a tizenkettedik ITTa tizenharmadikITTa tizennegyedik ITTa tizenötödik ITT , a tizenhatodik ITT, a tizenhetedik ITT, a tizennyolcadik rész ITTa tizenkilencedik rész ITT és a huszadik rész ITT olvasható.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Dr. Zsebők Csaba

Dr. Zsebők Csaba PhD (kelet-európai történelem szakterület) A szerző a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola docense, az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyesbizottság beválasztott tagja
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.