2020 április 7., kedd

Tiszta szívvel 1956-ban – 25. rész

Share

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához közeledve, az első változásokat követelő és független folyóirat, a Tiszta szívvel, s a bázisát jelentő „Kolhoz Kör” megalakulását, működését és történelmi jelentőségét mutatjuk be, mégpedig új sorozatunkban. Itt, a PolgárPortálon hétről hétre leteszünk a közös asztalra egy anyagot a 60 évvel ezelőtt történtekről.

Huszonötödik rész

1956 karácsonyát – finoman szólva – nem lehetett könnyű megélni a forradalom és szabadságharc eltiprása után. Annak különösen nem, akire üldöztetés várt, vagy akinek emigrálnia kellett. Megannyian pedig elvesztették családtagjukat a harcokban. A „Kolhoz Kör” tagjait is „megrángatta az élet”.

Hihetetlen, hogy így be lehetett vonulni

A tanárok közül a „kolhozosok” szellemi vezetőjének az az I. Tóth Zoltán bizonyult, aki a forradalom első napjaiban mártírhalált halt.

Fia, Tóth Zoltán az „Akkor is karácsony volt – Bölcsészek 1956-ról” című interjúkötetben felidézte az édesapja elvesztése utáni első heteket, hónapokat. „Karácsony? Szomorú karácsony, melyben minden hihetetlen volt… Hihetetlen az apám halála, hihetetlen, hogy így be lehetett vonulni… Hihetetlen, hogy szét lehetett lőni a várost…” – emlékezett a történészprofesszor fia, megjegyezve: „Itt álltunk egzisztencia nélkül.” Hárman voltak testvérek, édesanyjuk könyvtárosi fizetése vajmi kevésnek bizonyult. Tóth Zoltánnak, legidősebb – bár még csak 13 éves – testvérként, gyorsan helyt kellett állnia. „Komoly segítséggé kellett felnőnöm, aki részt tud venni hivatalos ügyek intézésében, beszerzésekben, bármiben, amiben édesanyámnak szüksége volt támogatásra” – tette hozzá.

Egyféle ének, egyféle imádság

A félárván maradt Tóth fiú azt is elárulta, hogy apjuk halálával egy szép hagyomány véget ért családjukban. Azelőtt kétféle karácsonyuk volt, mivel édesanyjuk katolikus, édesapjuk református volt. „Gyerekként soha nem gondolkoztam azon, miért van a kétféle ének, a kétféle imádság (…) De ’56-ban csak egyféle ének és egyféle imádság volt az egy karácsonyfa alatt. Az, hogy az a két hónap, ami apám halála óta eltelt, számomra nem két naptári hónap, hanem a felnőtté válás felé megtett nagy lépcső volt, azzal is jellemezhető, hogy a semmiféle ajándékra nem tudok visszaemlékezni. Pedig addig az ajándék volt a legfontosabb a karácsonyban. Biztos, hogy kaptunk ajándékot bőséggel, mert sokan gondoltak apám három árvájára” – nyomatékosította.

Karácsony – szülők nélkül

A Tiszta szívvel szerkesztőbizottsági tagja, Szakács Sándor „Az akkor is karácsony volt” kötetben így emlékezett a menekülésre: „Az a hír járta, a magamfajtákat viszik (deportálják) Szovjetunióba. Előbb (annak rendje-módja szerint) ’táborba’ kerültünk, aztán magukhoz vettek bennünket a bécsi rokonok.” Közölte, hogy feleségével november 13-án mentek át a határon. „Ez volt második közös karácsonyunk. Már szüleink nélkül” – fűzte hozzá.

A „Kolhoz Kör” egyes tagjaihoz közel állt bölcsészhallgató, a forradalomban fegyverrel is részt vett Kabdebó Tamás nyolcvanad magával, november 29-én jutott át az osztrák-magyar „gránicon”. A december már egy harmadik országban érte. „Az Aldershot angol katonai táborban, hol akkor kétszáz magyar menekült állomásozott. Ausztriából vittek minket oda angol katonai repülőgépek” – hangsúlyozta.

Minden érintett merőben más karácsonyt élt meg, mint a korábbi években. A Tiszta szívvel főszerkesztője, Máté Imre is…

Dr. Zsebők Csaba PhD (kelet-európai történelem szakterület)
A szerző a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tanszékvezető docense, az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyesbizottság beválasztott tagja

Az első rész ITT, a második ITT, a harmadik ITT, a negyedik ITT, az ötödik ITT, a hatodik ITT , a hetedik ITT, a nyolcadik ITT, a kilencedik ITT, a tizedik ITT, a tizenegyedik ITT, a tizenkettedik ITTa tizenharmadik ITTa tizennegyedik ITTa tizenötödik ITT , a tizenhatodik ITTa tizenhetedik ITT, a tizennyolcadik rész ITTa tizenkilencedik rész ITT, a huszadik rész ITT, a huszonegyedik rész ITT a huszonkettedik ITT  a huszonharmadik ITT  és a huszonnegyedik rész ITT olvasható.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Dr. Zsebők Csaba

Dr. Zsebők Csaba PhD (kelet-európai történelem szakterület) A szerző a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola docense, az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyesbizottság beválasztott tagja
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.