2019 március 23., szombat
A Facebookon meghirdetett, ellenzéki pártok részvételével tartott demonstráció Budapesten, az Operaháznál az Andrássy úton 2018. április 14-én. A résztvevők az Operaháztól vonulnak a Kossuth térre. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Több ezer ember előtt harsogták, hogy nincs szólásszabadság – a tegnapi tünti összefoglalója

Share

„Mi vagyunk a többség” címmel kormányellenes tüntetést tartottak ma a fővárosban. A demonstráció délután az Opera előtt kezdődött, onnan vonultak át a demonstrálók a Parlament elé. A Kossuth téren felállított színpadon többen is beszédet tartottak. Mások mellett a szavazatok újraszámolását, szabad sajtót és új választási rendszert követeltek, valamint azt, hogy az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért. Volt olyan felszólaló is, aki új választás kiírását sürgette. A demonstrációhoz az ellenzéki pártok is csatlakoztak.

A „Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért” címmel szervezett tüntetésen a felszólalók az Országház előtt a demokraták összefogását és egységet sürgettek a szabadságért, a demokráciáért, a jogállamért, a szabad sajtóért, valamint az ellenzéki pártok közös fellépésért a kormány leváltása érdekében.

Lányi Örs, a tüntetés kezdeményezője egységre hívta fel a kormányt leváltani akarókat azt hangsúlyozva, ha nem így tesznek elbukják a harcot.

Lukácsi Katalin, a Viszlát Kétharmad aktivistája szerint a Kossuth téren hazaszerető emberek tüntetnek, és azt mondta: legalább annyian vannak, mint akik a hatalomra szavaztak. Orbán Viktor „a mi miniszterelnökünk is, nekünk is felelős, a mi szolgálatunkra is fel fog esküdni” – hangsúlyozta, majd hozzátette: pártállásunktól függetlenül egyenrangúan mindenki a haza polgára.

Szendrő-Németh Tamás jogász, blogger arról beszélt, hogy a „fideszes demokrácia igazi természete” sem a gondolat-, sem a szólásszabadságot nem tűri meg. „Nem tudunk és nem is akarunk szabadság nélkül élni” – jelentette ki.

Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés szervezője szerint a Fidesz a hazugság, a gyűlölet, a félelem és a lopott vagyon pártja lett. Kijelentette: a választáskor „brutálisan lejtett a pálya”, és, ha a Fidesznek „van becsülete”, feloszlatja a parlamentet és új választást írnak ki.

A tüntetőkhöz intézett levelében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere a korrupció és megfélemlítés nélküli Magyarország szükségességéért hívta összefogásra a demonstrálókat.

Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár egyebek mellett új választási rendszert és a korrupciós ügyek feltárása érdekében Polt Péter legfőbb ügyész távozását követelte.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője kijelentette: azért vannak itt, hogy közösen utasítsák el az elnyomást. Szerinte a megmozdulás „a kezdete annak a folyamatnak, ami reményt jelent” arra, hogy nem kell elmenni az országból, hanem itt nőhetünk fel, alapíthatunk családot, élhetünk békében, demokráciában, ahol „nem eredményez a gyűlöletpropaganda egy jól szervezett kisebbségből kétharmadot”.

A demonstrálók az Operaháztól indultak, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Alkotmány utcát érintve az Országház elé vonultak. A tüntetők megtöltötték a Kossuth teret, az emberek egy része a környező utcákban állt.

A tüntetésen több ellenzéki párt képviseltette magát. A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós zászlókat és Árpád sávos zászlókat, valamint maguk készítette transzparenseket lengettek. A tömegben látni lehetett Bajnai Gordont volt kormányfőt, Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltjét, Juhász Pétert, az Együtt elnökét, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, az LMP két társelnökét, valamint Vona Gábort, a Jobbik és Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét.

Győrben mintegy 150-en vettek részt budapesti demonstráció mellett szervezett szimpátia-tüntetésen. Rokonszenvtüntetést tartott mintegy 300 londoni magyar is a szombati megmozdulással egy időben a kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon, a brit miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Downing Streettel szemben.

Berlinben a magyar nagykövetség előtt nagyjából 120 ember tüntetett a Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Nagykövetség) nevű csoport szervezésében.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

6 hozzászólás

 1. A berlini tüntetők a Szabad Magyar Nagykövetség székhelyét keressék meg Neunköllnben, de előtte esküdjenek föl a Koránra!

 2. A Magyar Kormány ellen ez volt az első “jól szervezett ” ellenzéki tüntetés .
  Csakhogy :Kik is szervezték ? Milyen indokkal ? Miféle “követelések ” hangzottak el ?
  A választási vereségüket képtelenek elfogadni pártvezetők
  A sorosbrigád által felhergelt , megtévesztett emberek ,
  UGYANIS: Amiket követeltek , azok léteznek !
  Szólásszabadság —ha nem létezne , nem lennének ott
  Szabadság —ennél szabadabban soha nem éltünk
  Megfélemlítés—egymást érik a bűnelkövetések , miközben alig kapnak büntetést
  Elnyomá— milyen elnyomásban van részük a diákoknak ?
  Új választás —miért is kellene kiírni a szabályosan lezajlott után ?
  Új válsztási törvény— miben gátolta a jelenlegi az ellenzékieket a győzelemben?
  Lányi Zsolt szerint egységet ! Ki gátolta meg , hogy összefogjanak a csip–csup pártocskák ?
  A tetemes tömeget sikerült összegyűteni ez igaz . DE: Mit értek el ?
  Egyébként az új kormány meg fog alakulni , és tenni fogja a dolgát , mivel a 2,8 millió állampolgártól erre kapott felhatalmazást !!!!/Sajnálom , hogy a habfürdő elmaradt !/

 3. atörökszultàn

  A Pegida Dresden szimbolummà vàlt , ahol a köztörvènyes bünözö merkel ès pokolfajzat gazember fajtàja ellen tüntetnek hètröl-hètre a derèk nèmet emberek èvek òta. A magyar ember termèszete szerint indulatos , heves vèrmèrsèkletü . hasonlatos a betöretlen nègyèves csödör csikòhoz , vad, harap , rùg , nem türi a nyerget. Kellö türelemmel , szeretettel ès hozzàèrtèssel a vele vègzett komoly munka eredmènyekènt sokat szelidül . Kormànybuktatò tüntetès , mint àllandò szombati programm? Soros fizeti a föleg fiatal megèlhetèsi tüntetöket, akik amìg el nem fàradnak összecsödülnek egyre csökkenö lètszàmban. Ha nem fàradnak el , tenni kell ròla, hogy elfàradjanak . Az egyetemeken , a munkahelyeiken kellöen le kell terhelni öket , hogy az èjszakàkat vègigaludjàk , ne kelljen a drogkocsmàkban ücsörögniük ès a következö adagra vàrniuk . A Pegida Dresden-hez szufla kell . Nèmet szufla , szàsz szufla ès egy igaz ügy. Gerjesztett , hazug ügy mellett hamar elfogy a levegö. Ez a dolgok rendje . Magyarorszàg nem Ukrajna, Budapest nem Drezda , Orbàn nem Merkel. Nem lesz magyar Pegida.

 4. Világosan el kellene magyarázni a matekot a “többségnek”….Egyéniben kb. 915 ezer szavazattal kapott többet a Fidesz jelölt az őt kővető második előtt…. plusz a listás szavazati előnye kb. 335 ezer a töredék szavazatok nélkül a parlamenti pártok előtt…. együttesen kb. 1.250.000, szavazat többlet….. szval, akkor kik is a többség?…. akár hogyan “fogdosnák” is egymást…

 5. Dipl.Ing.Tibor Gutay

  Én azért imádkozom naponta hogy a drága jó Istenünk szabadítson meg bennünket ettöl a gazember komcsi-zsidó söpredék ellenzéktöl! Amen.

  • A “jóisten” ahogyan Magyarországon szokás nevezni az Örökkévaló-t, zsidóként volt szíves megjelenni közöttünk…meg van írva, hogy “aki téged(Jákóbot, azaz Izraelt) áld, áldott lesz és aki téged átkoz, átkozott lesz”….furcsa a kérése attól akinek éppen a felmenőit szidja…a “kommunista” természetesen nem értendő ide…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.