2020 augusztus 6., csütörtök
Szili Katalin / forrás: erdely.ma

Törést okozott Gyurcsány a nemzeti konszenzusban

Share

Több mint egy hete javasolta Gyurcsány Ferenc, hogy a határon túli magyar állampolgároktól vegyék el a szavazati jogot. Szili Katalin ezzel kapcsolatban az M1 szerda esti műsorában elmondta: évek óta tartó egyetértés felmondásával egyedül maradt a volt miniszterelnök és pártja, a Demokratikus Koalíció ezzel a javaslattal, így most már biztos, hogy nem lesz közös lista a többi baloldali ellenzéki párttal.

Az elmúlt 7 évben egyfajta nemzeti egyetértés alakult ki három kérdéskörben a határon túli magyarokkal kapcsolatban, így a választójoguk tekintetében is, így nem gondolta volna, hogy ez a kérdés még a politikai közbeszéd tárgya lesz, és törést fog előidézni ebben a konszenzusban – foglalta össze a véleményét a határon túli magyarok ügyeivel megbízott miniszterelnöki megbízott a DK elnökének bejelentésével kapcsolatban. Szili Katalin arra a felvetésre, hogy ez a konszenzustörés egy belpolitikai okból történt, kifejtette: annak ellenére, hogy valószínűsíthetően szavazatmaximalizálás áll a DK és elnökének lépése mögött, de elég nagy árat fizetnek a magyar emberek ezért. Azt hozzátette: nagy hibának tartja, hogy éppen demokraták akarnak jogokat szűkíteni, hiszen „visszaszerzett jogot” akarnak a javaslatukkal elvenni.

Lehet, hogy a választáson éppen a DK lépése fogja még inkább azt eredményezni, hogy a határon túli magyarok a vártnál nagyobb számban fognak szavazni a jövő évi országgyűlési választásokon – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott, aki elmondta, örömmel fogadta baloldali értelmiségiek javaslatot kritizáló írásait.

Szili Katalin kihangsúlyozta: Trianon után közel 100 évvel van egy olyan együttállása a nemzeti létnek, ami egy egészen új típusú kooperációt enged meg magyarok között, amit 2020 után is meg kell tartani szerinte.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.