2019 szeptember 19., csütörtök
Emmanuel Macron és Donald Trump - Fotó: EPA

Trump: Franciaország lépjen ki az EU-ból

Share

Donald Trump amerikai elnök felvetette Emmanuel Macron francia elnöknek április végi fehér házi magánjellegű megbeszélésükön, hogy Franciaország lépjen ki az Európai Unióból, és cserébe az Egyesült Államok jobb kereskedelmi feltételeket biztosít számára, mint amilyeneket az EU tagországaként élvez – írtí a The Washington Post amerikai napilap két európai illetékesre hivatkozva.

A magánjellegű megbeszéléskor Trump kereskedelmi kérdésekről tárgyalt Macronnal, és egyszer csak azt kérdezte tőle: „miért nem lép ki az EU-ból?” Megjegyezte, hogy ez esetben Washington olyan kétoldalú kereskedelmi feltételeket biztosítana Franciaországnak, amelyek jobbak azoknál, mint amelyeket az Egyesült Államok nyújt egészében az Európai Uniónak. A Fehér Házban nem kérdőjelezték meg a lapértesülés hitelességét, de kommentálni sem akarták. A The Washington Post szerint Trump felvetése azt mutatja, hogy neki és azoknak, akik megválasztották, alapvető ismereteik sincsenek Macron nézeteiről.

Ez egy példa arra, ahogyan az amerikai elnök ösztönzi az Egyesült Államokkal szövetséges államok szervezetének szétzilálását, az amerikai kormány hivatalos álláspontja ellenében. Az amerikai lap megjegyzi, hogy Trump választási kampánya óta nyilvánosan ócsárolja az EU-t és a NATO-t, és a támadások gyakorisága és elvetemültsége azóta nőtt. Felidézi, hogy egy hete egy észak-dakotai rendezvényen Trump azt mondta: „az Európai Unió természetesen hasznot akar húzni az Egyesült Államokból, hogy kiürítse a malacperselyünket.”

A The Washington Post azt is felemlegeti, Trump kijelentette a három héttel ezelőtti kanadai G7-csúcson, hogy a NATO „ugyanolyan  csapnivaló”, mint Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény. Arról beszélt Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek, hogy az Egyesült Államoknak ki kéne lépnie a NATO-ból, majd nem ildomos támadást intézett Angela Merkel német kancellár ellen a számára legkellemetlenebb pillanatban. „Ez a mélyülő trend egy elkerülhetetlen következmény levonásához vezet: Trump nem hisz az Európai Unió és az NATO folytonos sérthetetlenségében, és abban sem, hogy az Egyesült Államoknak kötelezettsége van mindkét szervezet iránt” – írja a The Washington Post.

Az Axios washingtoni hírportál értesülései szerint Trump többször is azt mondta fehér házi hivatalnokoknak, hogy ki akarja léptetni az Egyesült Államokat a Világkereskedelmi Szervezetből (WTO), ami elképzelhetetlen zűrzavart okozna a globális kereskedelemben. A hírportál egy olyan illetékesre hivatkozva írja ezt, aki tárgyalt róla az elnökkel. Trump számos alkalommal fenyegetőzött ezzel, és gyakran mondta tanácsadóinak: „Állandóan szórakozik az Egyesült Államokkal a WTO. Nem tudom, hogy miért vagyunk benne.”

Az Axios ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Trump választási kampánya idején az mondta az NBC hírtelevízió egyik műsorában, hogy a Kereskedelmi Világszervezet „egy katasztrófa”. Nem sokkal később Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közölte, hogy az Axios értesülései egyszerűen tévesek.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.